Angela Merkel német kancellár csütörtökön a Bundestagban tartott beszédében igazán kemény gazdasági és politikai következményekkel fenyegette meg Oroszországot, ha nem vizsgálja felül a Krím kapcsán elfoglalt álláspontját. A kancellár szerint az EU és egészében véve a Nyugat kész befagyasztani az orosz érdekeltségű számlákat.

Ha ezek az intézkedések nem lesznek elégségesek, a szankciókat tovább szigorítják, és „akkor az orosz hatalom megérti, hogy politikája az országot fenyegeti. „Ha Oroszország folytatja az elmúlt hetek politikáját, az nemcsak Ukrajna számára fog katasztrófát jelenteni. Nemcsak azt fogja jelenteni, hogy az EU felülvizsgálja Oroszország-politikáját. Ez kemény csapást fog jelenteni, meggyőződésem, egész Oroszországra gazdasági és politikai értelemben.”

A kancellár szerint Oroszország a „dzsungel törvényei” szerint járt el Ukrajnában, és kihasználta szomszédja gyengeségét. Ukrajna területi egysége nem lehet vita tárgya. Szerinte nem lehet párhuzamot vonni Koszovó és a Krím között.

Kommentárok szerint Angela Merkel példátlanul kemény szavakat használt Oroszország politikáját elítélő beszédében.

Korábban Angela Merkel azt mondta Barack Obamának, véleménye szerint Vlagyimir Putyin elvesztette realitásérzékét.

(Vedomosztyi)