A Krím minisztertanácsának elnöke, Szergej Akszjonov azzal a kéréssel fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy Oroszország biztosítsa „a békét és a nyugalmat” a félszigeten. Oroszország készen áll, hogy segítséget nyújtson a krímiek számára – közölte az Interfax hírügynökséggel a Kreml adminisztrációjának egyik vezetője.

A krími miniszterelnök a saját fennhatósága alá vonta a krími fegyveres erők irányítását. Ismertté vált, hogy a krími parlament által elrendelt népszavazást március 30-án tartják majd meg. Kijev illegitimnek tekinti a népszavazást.

Közben a krími parlament elé géppuskafészket szereltek fel az épület előtt állomásozó megkülönböztető jelzés nélküli katonák. Szimferopol központját a megkülönböztető jelzés nélküli reguláris hadsereg katonái ellenőrzik.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök követelte, hogy az orosz csapatok vonuljanak vissza bázisaikra. Ukrán védelmi források szerint hatezer orosz katona érkezett a Krímbe, ami az orosz-ukrán megállapodások durva megsértését jelenti.

Alekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök szerint Oroszország az „abház forgatókönyvet” akarja megvalósítani Ukrajnában, a Krím kapcsán. Az ukrán védelmi minisztérium harckészültséget rendelt el a krími alakulatok számára. 

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint éjjel ismeretlen, Kijevből érkező fegyveresek megpróbálták elfoglalni a krími belügyminisztérium épületét, amit csak az „önvédelmi csapatok” beavatkozásával sikerült elhárítani. Az orosz külügy értékelése szerint mindez „aljas provokációnak” tekinthető. 

Közben a Krímet ellenőrzésük alá vonó megkülönböztető jelzés nélküli reguláris csapatok kísérletet tesznek egy ukrán légvédelmi rakétabázis  elfoglalására Jevpatóriában, valamint egy határőrparancsnokság elfoglalására Szevasztopolban. Az ukrán haditengerészet egységei teljes harckészültségben kifutottak a tengerre.

(korrespondent.net, Echo Moszkvi)