Viktor Janukovics menekült ukrán elnök az oroszországi Rosztov na Donuban tart sajtótájékoztatót. Először szólalt meg a nyilvánosság előtt múlt hét szombat óta. Elmondta hogy továbbra is Ukrajna legitim elnökének tekinti magát. Ragaszkodik a február 21-én kötött megállapodás aláírásához. Szerinte Ukrajnában fasiszták és nacionalisták vették át a hatalmat. A május 25-re kiírt választások illegitimek, ezért nem fog ezeken részt venni.

A kijevi véres eseményekkel kapcsolatban ezek teljes kivizsgálását követeli a hatalom, az ellenzék és független szervezetek bevonásával. Szerinte egyszerűen fegyveresek lepték el Kijevet, akik terrorizálni kezdték az embereket. Janukovics elmondta: nem adott parancsot, hogy a tüntetőkre lőjenek.

A politikus szerint a Nyugat felelős az ukrajnai helyzet elfajulásáért és az emberi áldozatokért. A Nyugat (az Egyesült Államok) támogatta a Majdant. Putyinnal személyesen nem találkozott, csak telefonon beszélt az orosz elnökkel. Janukovics elmondta: az orosz elnök meglepően visszafogottan viselkedik, pedig Oroszország „nem maradhat ki” a történésekből. Azt viszont ellenezte, hogy orosz katonai beavatkozás történjen Ukrajnában. 

Ami most a Krímben történik, a krímiek „természetes” reakciója. Ők ugyanis nem fognak engedelmeskedni „fasisztáknak és banderistáknak.” Szerinte a félszigetnek Ukrajna részének kell maradnia.

Meneküléséről elmondta, azért távozott, mert őt és családját fenyegették. „Patrióta” érzelmű tisztek segítségével tudott Oroszországba távozni. Vagyonát illetően azt mondta, nincsenek külföldi bankszámlái. A mezsigorjei rezidenciát még Viktor Juscsenko előző elnök adta át neki életfogytiglani használatra. Ezért 3,2 millió dollárt fizetett, „összes vagyonát”. 

Véleménye szerint ha a megszorító intézkedések nyomán leállnak a gyárak Kelet-Ukrajnában, a Donbassz fel fog lázadni. A jelenlegi helyzetben viszont Ukrajna elvesztette Oroszországot. 

Viktor Janukovics bocsánatot kért az ukránoktól, amiért nem tudta megőrizni a rendet és stabilitást az országban.

(korrespondent.net, Echo Moszkvi)