A mai Putyin-Orbán találkozó eredményeképpen szerződést írtak alá a felek arról, hogy a Roszatom orosz cég építi meg a paksi atomerőmű két újabb blokkját.

Oroszország Magyarország újkori történetének legnagyobb beruházásához 10 milliárd dollár hitelt ad.

Az orosz elnök Novo-Ogarjovóban fogadta a magyar kormányfőt. A Kreml honlapjának közlése szerint a felek megvitatták a kétoldalú együttműködés perspektíváit, kereskedelmi-gazdasági, energetikai, humán szférákban.

A sajtótájékoztatón Putyin elmondta, Magyarország „nagyon fontos” ország Oroszország számára, mellyel gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat ápol, és ez fordítva is igaz (az EU-n kívül Oroszország Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere). A magyar miniszterelnökkel megvitattak bizonyos kereskedelmi problémákat, melyeket a remény szerint sikerül meghaladni. Jó példát szolgáltat viszont az atomenergetikai együttműködés. Putyin megjegyezte, az új blokkok felépítése növeli Magyarország energetikai függetlenségét.

A megállapodás unikális, mert a munka 40 százaléka a magyar félre hárul. „Ezt az fogja jelenteni, hogy mintegy 3 milliárd dollár támogatásban részesülnek a magyarországi munkahelyek és költségvetés egymilliárd dollárnyi adóbevételhet jut.” – mondta Putyin.

Szóba került a Déli Áramlat gázvezeték és a kulturális kapcsolatok is (diákcsere).

Orbán Viktor elmondta, Magyarország érdeke, hogy az orosz befektetések Magyarországon intenzívebbé váljanak. A magyar kormányfő szerint Magyarország kevés jó örökséget kapott a kommunizmustól, de az 1966-os magyar-szovjet atomenergetikai megállapodás ezek közé tartozik.

Magyarország készen áll hosszútávú baráti kapcsolatokat építeni Oroszországgal, és örömmel várjuk szeptemberben azt a 200, Oroszországból érkező diákot, akik magyarországi egyetemeken fognak tanulni és magyar ösztöndíjat kapnak.” – közölte Orbán Viktor (a kremlin.ru orosz nyelvű szövege alapján).

(kremlin.ru, interfax.ru)