Berlinben, a Fal múzeumában sajtótájékoztatót tartott Mihail Hodorkovszkij.

Még ezt megelőzően Hodorkovszij a Dozsgy televízióban a Kszenyija Szobcsaknak adott interjúban elmondta, csak akkor érezte magát valóban szabadnak, amikor repülőgépe földet ért Berlinben. Kijelentette, hogy nem tud segíteni anyagilag az ellenzéknek, mint tette ezt még JUKOSZ-igazgató korában. De véleménye szerint egy ilyen segítség magukra az ellenzékiekre is veszélyes lenne.

A berlini sajtótájékoztatón Hodorkovszkij köszönetet mondott a sajtónak és azoknak, akik segítettek neki kiszabadulni. Külön is köszönetet mondott Angela Merkel német kancellárnak.

Hodorkovszkij kijelentette, hogy szabadulása után is maradtak Oroszországban politikai foglyok, céljának tekinti ezek kiszabadulását, de nem kíván a hatalomért harcolni.

Még nem döntötte el, visszatér-e Oroszországba, ez attól függ, lesz-e lehetősége a szabad utazásra. Németországba egy évre szóló vízumot kapott.

Hodorkovszkij elmondta, családjával jól bántak, amíg ő börtönben ült, ezért nincs benne bosszúvágy vagy gyűlölet Putyinnal szemben.

(Echo Moszkvi, kép: khodorkovsky.ru)