Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök mai moszkvai találkozóján megállapodás született arról, és Oroszország 268,5 dollárra csökkenti a gáz árát Ukrajna számára (a jelenlegi több mint 400 dollárról). Putyin hangsúlyozta, a kedvezményeknek köszönhetően Ukrajna 10 milliárd dollárt spórolhat meg. Ezen felül Oroszország 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán államkötvényeket, „hogy támogassa az ukrán költségvetést.” Az orosz elnök megjegyezte, a tárgyalásokon nem került szóba Ukrajna belépése a Vámunióba.

Putyin hozzátette, a gazdasági kapcsolatok mellett szívesen látná a katonai együttműködés elmélyítését Ukrajnával. Az orosz elnök szavai szerint Oroszország és Ukrajna megállapodtak abban, hogy a jövőben „szorosabban koordinálják külpolitikai lépéseiket, mindenekelőtt Európa stratégiai stabilitása és biztonsága kérdésében”.  

Oroszország és Ukrajna összesen 14 dokumentumot írtak alá a mai moszkvai találkozón.

Dmitrij Peszkov, Putyin elnök sajtótitkára a találkozó után megjegyezte, Oroszország érdekelt az orosz-ukrán kapcsolatok elmélyítésében és, más országokkal ellentétben, nem avatkozik be Ukrajna belügyeibe. „Eltérőn néhány más országtól, a mi képviselőink nem lépnek fel a Majdanon, nem mozognak a Majdanon, nem követelőznek.”

A Majdanon tüntető ellenzék elégedetlen a mai orosz-ukrán megállapodással. Vitalij Klicsko szerint Janukovics stratégiai objektumokat kínált fel zálogul a 15 milliárd dollárért cserébe, ami árulás. A volt ökölvívó Klicsko a ringbe hívta ki Janukovicsot.

(kremlin.ru, newsru.com, podrobnosti.ua, Echo Moszkvi)