Az ukrán különleges egységek (Berkut) szombat hajnalban szétverték a Kijev központjában zajló ún. Euromajdan, Európa-párti tüntetést, amely azt követően vette kezdetét, hogy az ukrán vezetés bejelentette, hogy nem írja alá a vilniusi EU – Keleti Partnerség csúcstalálkozón a társulási megállapodást az Európai Unióval.

A szombat hajnali oszlatás során rendőrök könnygázt és gumibotot használtak, 35 ember megsérült. Ukrán sajtóinformációk szerint kimondottan erre az akcióra Kelet-Ukrajnából vezényelték Kijevbe Berkut-egységeket, miután a fővárosi osztagok nem voltak hajlandók engedelmeskedni a tüntetés szétverését célzó parancsnak.

Az ukrán hatóságok fellépését elítélte a litván, a svéd külügyminiszter, az USA kijevi nagykövetsége.

A nacionalista és liberális ukrán ellenzék is egyesítette erejét: a Haza, az ÜTÉS és a Szabadság pártok megalakították a „Nemzeti ellenállás központját”, mely általános sztrájkot szervez.

Az események után Viktor Janukovics néhány eddigi híve is szembefordult az elnökkel. Szergej Ljovocskin, az elnöki adminisztráció vezetője felmondott.  

Közben Kijevben folytatódnak a tiltakozások a Mihajlovszkaja téren, ahol jelenleg mintegy 20 ezer ember demonstrál a hatalom ellen.

(Vedomosztyi, podrobnosti.ua)