Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az Európai Unió zsarolja Ukrajnát, amely félbeszakította a tárgyalássorozatokat Brüsszellel. Putyin szerint az európaiak egészen odáig elmentek, hogy az ellenzék támogatásával fenyegették Kijevet. „Ez zsarolás és nyomásgyakorlás” – jelentette ki Putyin Szentpéterváron az orosz-török csúcstalálkozó után.

Az orosz elnök emlékeztetett, Ukrajna háromoldalú tárgyalásokat ajánlott európai, ukrán, orosz részvétellel. Oroszország kész részt venni ezeken a tárgyalásokon, de ez az európai partnerek számára is egyfajta teszt lesz ez, hajlandóak-e egyenrangú partnerként tárgyalóasztalhoz ülni, vagy nem (az EU soros elnöke, Litvánia ellenzi Moszkva bevonását az európai – ukrán tárgyalássorozatba).

Janukovics és Grybauskaité telefonbeszélgetésére utalva – melyen az ukrán elnök orosz zsarolásra panaszkodott – egy újságírói kérdésre Putyin szellemesen úgy válaszolt, nem tudja, miről beszélt telefonon egymással a litván és az ukrán elnök, de erről talán az amerikaiakat kellene megkérdezni…

(newsru.com, kremlin.ru)