Az ukrajnai egyházak, a köztük lévő mély nézeteltérések ellenére is közösen támogatták Ukrajna európai integrációját. Az erről szóló nyilatkozatot szeptember 30-án aláírta Vlagyimir metropolita, az Ukrán Pravoszláv Egyház (Moszkvai Patriarkátus); Szvjatoszlav érsek, az Ukrán Görögkatolikus Egyház; és Filaret, a pravoszláv világ által nem ismert ún. „Kijevi Patriarkátus” vezetője.

A közlemény szerint „történelmileg úgy alakult, hogy az ukrán nép az európai civilizációs térség része”. Az ukrán társadalmi és politikai élet az európai kulturális, szellemi, jogi tradíciók alapján épült fel. „Ma Ukrajna a jövőjét eldöntő választás előtt áll. Véleményünk szerint Ukrajna jövője természetes módon kötődik történelmi gyökereinkhez – független államnak lenni a szabad európai népek körében.” – olvasható a közleményben.

Ez a választás nem áll szemben Oroszországgal, hiszen az orosz államiság, történelem, kultúra is szorosan kötődik Európához. „Reméljük, hogy az orosz nép és állam tisztelni fogják Ukrajna, mint független állam jogát arra, hogy maga döntse el a jövőjét – éppen úgy, ahogy Ukrajna is tiszteli és elismeri az Oroszországi Föderáció függetlenségét és szuverenitását.”

(regnum.ru)