Mihail Prohorov pártja, a Polgári Platform vasárnapi ülésén megerősítette, hogy a múlt héten letartóztatott (és legalább szeptember 2-ig őrizet alatt tartott) jaroszlavli polgármester, Jevgenyij Urlasov lesz a párt listavezetője a szeptember 8-án sorra kerülő megyei választásokon.

Prohorov és a Polgári Platform úgy vélik, Urlasovot politikai okok miatt tartóztatták le.

Jevgenyij Urlasov 2011 őszéig a hatalmi párt Egységes Oroszország tagja volt. Ekkor azonban kilépett a pártból, és 2012 tavaszán független jelöltként elsöprő többséggel megválasztották Jaroszlavl polgármesterének (még ebben az évben belépett az ellenzéki Polgári Platformba). Urlasov a szavazatok 70 %-át szerezte meg, riválisa, az Egységes Oroszország jelöltje, Jakov Jakusev csak a voksok 28 %-át tudta begyűjteni. Ezzel Jaroszlavl azon kevés oroszországi nagyváros közé tartozik, ahol nem az Egységes Oroszország adja (adta?) a polgármestert.

A választások után politikai háború tört ki Urlasov és az Egységes Oroszország között. A közgyűlésben többséggel rendelkező hatalmi párt megszavazta, hogy Jaroszlavl városa felerészben saját zsebből fizesse Vlagyimir Putyin orosz elnök fizetésemelésre vonatkozó választási ígéreteit (miközben a megye többi városa teljes állami támogatást kapott az ígéretek teljesítésére). Az Egységes Oroszország folyamatos kampányt folytatott Urlasov ellen, aki felvette a kesztyűt, és demonstrációkat szervezett a „tolvajok és szélhámosok pártja” ellen.

Urlasovot július 4-én vették őrizetbe korrupciós váddal. A vád szerint a polgármester és három munkatársa 45 millió rubel kenőpénzt kért az egyik vállalkozótól. Tegnap a Rosszija föderális csatorna egy étteremben készült felvételt mutatott be, amin az látható, hogy egy személy újságpapírba csomagolva egy köteg pénzt ad át a polgármesternek.

A Rosszija csatorna kommentárja megjegyezte, az Urlasov-ügyében felemlegetett politikai szál alaptalan, hiszen az elmúlt időszakban a korrupcióellenes kampány keretében számos városi elöljárót vettek őrizetbe, akik közül többen az Egységes Oroszország tagjai voltak, mint például Szaid Amirov, Mahacskala letartóztatott polgármestere.

(RTR Rosszija, gazeta.ru)