Mint azt megszokhattuk a korábbi években, Orbán Viktor a székelyföldi Tusnádfürdőn (Bálványosi Nyári Szabadegyetem – „Tusványos”) tartott táborban szokott „teoretikus” jellegű előadásokat tartani. Idén sem volt ez másképp, a magyar miniszterelnök szombaton tartott, kb. 40 perces, nagyívű előadásában az európai válság gyökereiről és a keleti nyitás politikájáról is beszélt.

Orbán Viktor szerint Nyugat-Európa tart a nacionalizmustól, a nemzetállamok újjáéledésétől és gazdasági eszközökkel igyekszik a politikai problémákat kezelni. A mostani válság tanulsága, hogy a nemzetek ellenében nem lehet az Európai Uniót sikerre vinni. A brüsszeli elit fél a tömegektől, s az elvek és intézmények hatalmát helyezte előtérbe.

Orbán Viktor szerint a közép-európai államok jobban kezelik a válságot, mint a nyugatiak. Az 1990-es évek illúziói után kiderült, „nincs kit utánozni”, a nyugati modelleket nem lehet egy az egyben átültetni, és minden országnak a saját modelljét kell kidolgoznia (ez azonban nem jelenti a Nyugat tagadását).

Orbán Viktor kitért az Oroszországgal való együttműködésre is. Szerinte az Oroszországgal kötött stratégiai együttműködés kiutat jelenthet Európa számára a válságból, ennek azonban úgy kell megvalósulnia, hogy Közép-Európa ne szenvedje kárát.

(transindex.ro)