Azerbajdzsánba – mely országot Oroszország mellett kulcsfontosságúnak nevezte a posztszovjet térségben – látogatott Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Crans Montana Fórumra. A magyar kormányfő a fórum keretein belül tartott energiabiztonsági tanácskozáson az EU és Azerbajdzsán valamint a Kaszpi-térség közti energiaügyi kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta, melyek szerinte az EU túlzott bürokratikussága miatt nem haladnak a kívánt ütemben.

Orbán a „német és az orosz világ” között elhelyezkedő köztes-európai térség energetikai együttműködését is fontosnak nevezte.

A magyar miniszterelnök Bakuban találkozott Ilham Alijev azerbajdzsán elnökkel és Artur Rasidaze miniszterelnökkel is. Orbán négyszemközt is tárgyalt Alijevvel, szavai szerint mély benyomást tett rá Baku fejlődése. A felek kifejezték szándékukat a kapcsolatok elmélyítésére.

A 23. alkalommal megrendezett, az azerbajdzsán kormány támogatásával lebonyolított Crans Montana Fórum legfőbb témája a globalizáció és az energiabiztonság volt. A rendezvényen részt vett többek között Mihail Szaakasvili grúz elnök is.

(president.az, kormany.hu)