Vlagyimir Putyin orosz elnök felhívta Donald Tusk lengyel miniszterelnököt, miután június 12-én lengyel huligánok támadtak meg orosz szurkolókat Varsóban a lengyel-orosz labdarúgó mérkőzés előtt és után.

Az orosz elnök aggodalmát fejezte ki az orosz szurkolók biztonságát illetően, és emlékeztette a lengyel kormányfőt, hogy Varsó felelősséggel tartozik a vendégszurkolók biztonságáért.

Közben azokat az orosz szurkolókat, akik rendbontásokat követtek el Varsóban, deportálják Lengyelországból. 25 őrizetbe vett orosz szurkolóról van szó, akik a schengeni „feketelistára” is felkerülnek. A „Nasi”, az Egységes Oroszország ifjúsági szervezete piros lapokat helyezett el a varsói orosz nagykövetség előtt, tiltakozásképpen az orosz szurkolók bántalmazása miatt.

Oroszországnak drága árat kell fizetnie szurkolói június 8-i randalírozása miatt, amikor orosz vandálok brutális módon lengyel rendezőket vertek meg. A szbornaja hat pont levonással kezdheti a 2014-es VB selejtezőit, az Orosz Labdarúgó Szövetségnek 120 ezer eurós büntetést kell fizetnie az orosz szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt és mert pirotechnikai eszközöket dobáltak a pályára. A hatpontos levonás egyelőre felfüggesztve, de életbe lép, ha az orosz szurkolók ismét rasszista vagy vandál megnyilvánulásokat tesznek. 

Az UEFA szigorú büntetése – jogosan jegyzi meg a gazeta.ru kommentárja – arra kényszeríti az Orosz Labdarúgó Szövetséget, hogy egész szurkolói politikáját átgondolja. Oroszországban – amely a 2018-as világbajnokság házigazdája – eddig ugyanis meglehetősen elnézően viszonyultak a szerfölött gyakori szurkolói rasszizmushoz, és a lelátókon gyakran feltűnő orosz szkinhed és náci csoportosulásokhoz.Többnyire a futballhuligánokból kerülnek ki azok a neonácik, akik rasszista gyilkosságok sokaságát követik el évről évre Oroszországban.