Mihail Szaakasvili grúz elnök Kutaisziban egy lakossági fórumon kijelentette, hogy Tbiliszi nemcsak Grúzia, hanem az egész Kaukázus fővárosa kíván lenni.

Tbiliszi történelmi és kulturális értelemben nemcsak Grúzia, hanem Örményország és Azerbajdzsán központja is – mondta Szaakasvili, aki szerint a grúz főváros nemcsak a Dél-Kaukázus, de az orosz Észak-Kaukázus népei, csecsenek, ingusok, oszétok számára is fontos gazdasági, kulturális centrum.

Szaakasvili kijelentette, Grúzia új Kaukázus-politikát hirdetett, „kezet nyújtva a kaukázusi testvéreknek”, és Tbiliszi egyre vonzóbbá válik a kaukázusi népek szemében.

Grúziában folytatódik a decentralizáció is: az Alkotmánybíróságot már Batumiba helyezték át,  a grúz parlament pedig hamarosan Kutaisziban kap helyet.

A 2008-as vesztes háború után Grúzia valóban jelentősen megváltoztatta Kaukázus-politikáját: a grúz nacionalizmus háttérbe szorulásával Tbiliszi a kaukázusi népek vezető/patrónus szerepére törekszik, beleértve az oroszországi Kaukázusban élő népeket is. A grúz Kaukázus-politika – amelynek célja az Oroszországban élő kaukázusi népek Moszkva ellen fordítása – akár sikerre is vezethet az elsősorban a kaukázusiak ellen irányuló, erősödő orosz nacionalizmus árnyékában.

(regnum.ru)