Az előzetes várakozásoknak megfelelően a lettországi választók túlnyomó többsége elutasította, hogy az orosz hivatalos nyelvvé váljon a balti köztársaságban.

Az orosz nyelv államnyelvvé válását a választók 24,89 %-a támogatta, ellenezte 74,78 % (a többi érvénytelen).

A választási részvétel magas volt (70,68 %), ami azt jelenti, hogy több mint 1 millió ember jelent meg az urnák előtt: 1 097 985 fő a 2,068 milliós országban – a jogfosztott állampolgárság nélküliek, zömmel oroszok természetesen nem vehettek részt a szavazáson  (Lettországban jelenleg 290 ezer embernek nincs állampolgársága, az orosz kisebbség létszáma 556 ezer fő).  Lettországban az 1990-es évek elején volt ilyen aktív a politikai részvétel, azaz az orosz nyelv kérdése valóban megmozgatta a lettországi választókat. Az orosz nyelvet támogató szavazók aránya nagyjából megfelel az oroszok lettországi számarányának (26,9 %). Az orosz nyelvet támogatók között volt Nil Usakov rigai polgármester is.

Az egyetlen régió, ahol többséget kapott az orosz nyelv, a délkeleti Latgale (itt 78 ezren szavaztak az orosz nyelv mellett, 62 ezren ellene). A jelentős oroszajkú lakossággal rendelkező Rigában szintén az átlag fölött támogatták az orosz nyelv hivatalossá válását (126 ezren mellette, 225 ezren ellene).