Négynapos hivatalos látogatást tett Kínában Gurbanguli Berdimuhamedov türkmén elnök. A tárgyalások eredményeképpen sikerült megállapodni abban, hogy Türkmenisztán 25 milliárd köbméterre növeli a Kínába eladott gáz éves mennyiségét. Türkmenisztán ezzel csökkentette kiszolgáltatottságát az orosz piactól, s egyben keresztbe ment a Gazprom kínai terveinek.

A türkmén elnök részt vett a kínai Senycszsenben azon 8700 kilométer hosszú, 22 milliárd dollárból megvalósult gázvezeték megnyitásán, amelyen át a türkmén gáz Kínába érkezik. Tervek szerint 2015-ben már akár évi 65 milliárd köbméter gáz szállítására is képes lesz ez a gázvezeték (s várhatóan nemcsak türkmén, de kazah és üzbég gázt is töltenek ebbe a vezetékbe. Üzbegisztán 10, Kazahsztán 10-12 milliárd köbméter gázt hajlandó adni kínai exportra).

Türkmenisztán legnagyobb partnere korábban a Gazprom volt, amely évi 42 milliárd köbméter türkmén gáz felvásárlásra tett kötelezettséget, melyet Európának adott el, azonban 2009-ben, amikor a válság miatt csökkent az európai gázfogyasztás, a Gazprom a létező megállapodás ellenére jelentősen csökkentette a türkmén gáz felvásárlásának mértékét (11 milliárd köbméterre).

Ezt követően Ashabad számára létkérdéssé vált, hogy alternatív piacokat találjon, az egyik ezek közül – a nyugati, déli (Afganisztán – Pakisztán) és iráni vektor mellett – a kínai irány, ami viszont a Gazprom térségbeli érdekeltségeit is sérti.

(Nyezaviszimaja Gazeta)