Dmitrij Medvegyev orosz elnök október 20-án látogatást tett a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem Újságírói Fakultásán. A látogatás körül botrány alakult ki, mert az orosz hatóságok őrizetbe vettek néhány tiltakozó, illetve „kényelmetlen” kérdést feltenni akaró hallgatót. Egyes hallgatók plakátokon kínos kérdéseket intéztek az elnökhöz (pl. „Ön miért ül állandóan a Twitteren, Hodorkovszkij meg a börtönben?”). Ezeket a hallgatókat azzal fenyegette meg az egyetem vezetése, hogy kirúgják őket.

A hallgatók egy része az incidens kapcsán nyílt levelet fogalmazott meg az egyetem vezetőségéhez.

A felhívás megfogalmazói „mély felháborodásuknak” adtak hangot a Medvegyev elnök látogatásával összefüggő események miatt. Legfőképpen azért, mert azokat a hallgatókat, „akik igazi újságíróhoz méltóan nem féltek olyan kérdéseket feltenni Medvegyevnek, amelyek az Oroszországi Föderáció polgárait izgatják”, őrizetbe vették a titkosszolgálatok. A diákok szerint az egyetem vezetésének nyilvánvalóvá kell tennie álláspontját a történtekkel kapcsolatban, és el kell érnie, hogy Dmitrij Medvegyev államfő elnézést kérjen az incidens miatt.

Erre a felhívásra válaszul a hallgatók és az egyetem munkatársainak egy másik része nyílt levelet tett közzé. Nem kevésbé érdekes ez a régi idők – már-már a sztálinizmus – szellemét idéző dokumentum.

Eszerint a Medvegyev látogatása körüli botrányt „mesterségesen fújták fel”, a felhívás pedig az Elnök (sic!), az egyetem vezetése, a találkozás szervezőinek megsértését jelenti. „Bármely ember megsértése (különösen pedig a médiában elhangzó vagy nyilvános fellépésen történő sértés) büntetőjogi felelősséget von maga után” – fenyegetőznek a nyílt levél írói.

Hét diák „felelőtlenül viselkedett” és megsértették a rendet. Három diáklány szabálysértést követett el. „Követeljük a bocsánatkérést ezektől a diákoktól” – áll a levélben.

A szabadság korlátozását üdvözlő levél megfogalmazói szerint a diákoknak a következő kurzusokon kellene részt venniük: „Mi a civil társadalom?”, „Miben különbözik az újságírás a politikai tiltakozástól?”, „Hogyan tegyünk föl helyesen kérdéseket az Elnöknek?”, „Hogyan kell vendéget fogadni?”.

A nyílt levelek elolvashatók itt.

Közben Dmitrij Medvegyev Facebook oldalán kommentálta egyetemi látogatását. Ebben köszönetet mondott a hallgatóknak és a szervezőknek a találkozás lebonyolításáért…

(kremlin.ru)