Az elmúlt napokban több részlet is napvilágot látott arról a fényűző életről, amit Ramzan Kadirov csecsen vezető és a környezetében lévő elit tagjai folytatnak. Íme néhány részlet.

Jonathan Legear belga labdarúgó, aki nemrég a csecsenföldi Tyerek Groznij csapatába igazolt, a Het Nieuwsblad belga lapnak adott interjújában elmondta, ő maga fantasztikus luxuskörülmények között él, egy 550 négyzetméteres palotában, ahol hat hálószoba, hatalmas konyha, szauna, jakuzzi, óriási kert található, olyan, mint egy hollywoodi filmsztár kastélya. A focista szerint Ramzan Kadirov a győztes meccsek után szeret megjelenni az öltözőben, és különböző meglepetéseket osztogatni. Volt már rá példa, hogy háromszoros prémiumot fizetett egy győzelem után, vagy hogy egy 75 ezer eurót tartalmazó borítékot adott át, esetleg drága órákat vagy autókat ajándékozott.

A grozniji ultramodern Ahmat Aréna átadásakor a játékosok briliánsokkal díszített órát kaptak, Diego Maradona 1 millió eurót kapott, amiért eljött Groznijba, Mike Tysonért pedig 2 millió eurót fizettek a csecsenek.

Ramzan Kadirov magától sem sajnálja a luxust. Mint kiderült, a csecsen vezető idén nyáron Törökországban nyaralt, a Mardan Palace-ban Antalyában (a hotel Teman Iszmailov oroszországi üzletember tulajdona). Kadirov a három hálószobával, moziteremmel felszerelt elnöki lakosztályban szállt meg, kísérete pedig 50 szobát vett ki, melyek egyenként 17 ezer dollárba kerülnek – egy éjszakára. Törökorszában Kadirov saját Rolls-Royce autóján furikázott, s egy olyan medencében fürdött, melynek a közepén egy cápaakvárium kapott elhelyezést.

S hogy ki állja a számlát? Természetesen Moszkva. Ramzan Kadirov 2010-ben hivatalosan csak 4,2 millió rubelt keresett (140 ezer dollár), ám ha hinni lehet a WikiLeaks táviratoknak, a föderális központ által Csecsenföld részére kiutalt támogatások egyharmada Kadirov zsebébe vándorol.

(Korreszpondent)