Nyikolaj Melnyicsenko volt ukrán elnöki testőr – aki a Gongadze-ügyben perdöntő, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök bűnösségét bizonyító titkos hangfelvételeket készítette – szerint Georgij Gongadze ukrán újságíró 2000-ben történt meggyilkolásának ügye a mai napig nem tisztázott, mivel abban érdekeltek az állam legfelsőbb vezetői is.

Melnyicsenko szerint Kucsma idején az elnök érintettsége miatt nem lehetett kideríteni az igazságot, s maga Kucsma akadályozta a nyomozást. A Kucsmát 2005-ben váltó Viktor Juscsenko elnöksége idején szintén lehetetlen volt a nyomozás, mert Juscsenko garanciákat adott elődjének.

Maga Leonyid Kucsma is megszólalt az ügyben, aki, megerősítve korábbi szavait, titkosszolgálati játszmának minősítette a Gongadze-ügyet. A volt ukrán elnök szerint a ’90-es években senkit sem nagyon érdekelt Ukrajna, ahonnan „nem volt mit elvenni”. Miután viszont Ukrajna kezdett gazdaságilag is talpraállni, külső és belső erők az ország gyengítésében voltak érdekeltek. Ennek volt folyománya a Gongadze-ügy. A külső erők Ukrajna regionális hatalommá való erősödését akarták megakadályozni, a belső erők abban voltak érdekeltek, hogy káoszba taszítsák az országot a hatalom átvétele érdekében. A volt államfő hozzátette, „mint senki más”, úgy várja az ítélethirdetést Gongadze-ügyben.