A moszkvai Carnegie Központ vezető kutatója, Lilija Sevcova szerint a minap Jaroszlavlban bekövetkezett repülőszerencsétlenség, melyben a jaroszlavli Lokomotiv jégkorongozói is életüket vesztették (összesen 43 fő), tragikus végjátékát jelenti Dmitrij Medvegyev elnökségének. A szerencsétlenség éppen a Medvegyev által összehívott jaroszlavli Világpolitikai Fórum idején és helyén történt, ami eredetileg az orosz modernizációt volt hivatott demonstrálni…

 Medvegyev egészen a legutóbbi időkig élvezte szerepét – írja Sevcova – de eljött a pillanat, amikor világossá vált, ideje csomagolni.

A most megrendezett jaroszlavli Világpolitikai Fórum talán utoljára biztosított lehetőséget Medvegyevnek, hogy a külföldi közönség előtt szerepeljen. A jaroszlavli fórum révén teremtette meg Medvegyev a liberális reformer imidzsét a külföld számára. A szimpátia kölcsönös volt: Medvegyev külföldi hívei csak úgy sereglettek erre a fórumra, ami a házigazda hiúságát is legyezgette.

Ezeken a fórumokon hagyományosan a „modern állam” problémáit vitatták meg, amelyek azonban köszönő viszonyban sincsenek az orosz valósággal.

Egyszóval, Jaroszlavlban évről évre egyfajta „Patyomkin falu” épült pár napra, melyet a Kreml gondosan kiválasztott káderei építettek.

A légikatasztrófa éppen akkor és éppen ott tragikus eseménnyé változtatta a „modern állam” oroszországi fórumát. Aki olvasta, hallotta Medvegyev ott elmondott, kiszenvedett beszédét, az tudhatja, ez egy olyan ember megnyilvánulása volt, aki véletlenül és ideiglenesen került az orosz állam élére. „Putyinnak, úgy látszik, szadista humora van” – írja Seckova.

Minden alkalommal, amikor Medvegyev megjelenik a közönség előtt, mintha csak erősítené ezt a képet. Vajon meddig lehet ismételgetni az olyan frázisokat, miszerint „fejlődnünk kell, de harmonikusan és fokozatosan”?

Meglehet, jobb hallgatni és várni, amíg meg nem szólal a csengő, és színre nem lép a rendező az új drámával? Már nem kell sokat várni.

(Lilija Sevcova: Poszlednyij akt pjeszi, echo.msk.ru, 2011. 09. 09., kép: kremlin.ru)