A Komszomolszkaja Pravda orosz lap újságírója, Alekszandr Koc interjút készített Dagesztánban egy fiatal nővel, akit öngyilkos merénylet végrehajtására készítettek fel. A 22 éves Zagrát nemrég fogták el egy dagesztáni operáció során.

Zagrát csendes lányként tartották számon gyerekkorában: szorgalmas, jól tanuló, visszahúzódó lány volt. Miután beiratkozott egy főiskolára, az iszlám felé fordult, majd abbahagyta tanulmányait, és férjhez ment egy taxisofőrhöz. A „taxisofőr” nem sokkal később felrobbant a kocsijában, Zagra pedig egy barátnője, Inna Cserenkova („Marjam”, a fenti képen ő látható) tanácsára – aki ekkor már közel került a terrorista csoportokhoz – újra férjhez ment, ezúttal egy olyan emberhez, aki nyíltan vállalta a banditákhoz való kötődését (Zagra természetesen nem választotta a férjét, azt kijelölték neki).

Cserenkova családja másként emlékszik: szerintük éppenhogy Zagra szervezte be Innát is a terroristák közé a mahacskalai piacon. Inna választottját azonban az esküvő előtt agyonlőtték, a lány Krasznodarba ment, de visszatérve már találtak neki új férjet.

2010 nyarán egy mahacskalai konspiratív lakásban hat lányt vettek őrizetbe. Mint kiderült, öngyilkos merényletek végrehajtására felkészített nők, sahidkák voltak. Majdnem elkapták Zagrát és Innát is, ők azonban a rendőrök megjelenése előtt pár perccel elhagyták a lakást.

Ezt követően a lányok egy öngyilkos terroristákat kiképző táborba kerültek, oda. ahol korábban felkészítették a moszkvai metróban 2010 tavaszán önmagát felrobbantó  Marjam Saripovát és Dzsannat Abdurahmanovát is, de itt kapott kiképzést az az öngyilkos merénylő nő is, aki 2010 újév éjszakáján véletlenül robbant fel Moszkva közelében. Zagra három hétig tartózkodott a táborban a férjével, ezalatt beszélgetéseket folytattak, olvastak, öngyilkos merényletekről ekkor még nem esett szó. A férje elmondta, hogy ő az iszlám ellenségeit öli, azzal a céllal, hogy bevezessék a saríát.

Nem sokkal később Zagrának ez a férje is meghalt, idén februárban felrobbant. A lány apósáékhoz költözött, de rövidesen őket is elhagyta, és Innával együtt bevonult az „erdőbe”, ahol moszkvai terrorcselekmények elkövetésére készítették fel őket. Az elvegyülés megkönnyítése érdekében a lányok parókákat kaptak, hajfestéket, púdereket, kék szemet imitáló kontaktlencsét. Zagrának és Innának hét különböző SIM-kártya állt a rendelkezésére. A végleges instrukciókat az orosz fővárosban kellett volna megkapniuk, de erre már nem került sor, mert elfogták őket.

(Razgovor sz sahidkoj, Komszomolszkaja Pravda)