Ukrajnából visszatoloncolták Oroszországba Jurij Meskovot, a Krími Köztársaság volt elnökét. Az 1994-ben megválasztott Meskov krími elnök az Oroszországhoz való közeledés politikáját támogatta, egészen az elszakadásig. Tervei között szerepelt, hogy a Krímet a rubelzóna részévé teszi, katonai szövetséget köt Oroszországgal, orosz állampolgárságot ad a krímieknek, és bevezeti a moszkvai időt a félszigeten. Ez utóbbi terve meg is valósult, igaz csak egy évig. 1995-ben az ukrán Rada megsemmisítette a krími alkotmányt és eltörölte a krími elnöki tisztséget.

Meskov már 16 éve Oroszországban él, – jelenleg az egyik moszkvai egyetemen tanít – július elején érkezett a Krímbe, elmondása szerint első felesége halála miatt. Meskov azonban politikai tevékenységbe is kezdett, sajtótájékoztatót tartott, és az 1992-es krími alkotmány visszaállítására szólított fel ezekkel a szavakkal: „A banditát nem lehet megijeszteni feltartott kezekkel – ideje leengedni a kezeket és vasvillát fogni!

Vaszilij Dszarti krími miniszterelnök szerint jogi eljárást kezdeményeznek a volt elnök ellen. Megengedhetetlen, hogy az „Oroszországi Föderációból idejön valaki, és arra szólít fel, hogy vasvillát ragadjanak az emberek – ki ellen? Az emberek ellen? A hatalom ellen?

A Kommerszant-Ukraina szerint Meskovnak felajánlotta az ukrán titkosszolgálat (SZBU), hogy önként hagyja el Ukrajna területét, de ő azt mondta, csak a bíróság felszólítására hajlandó ezt megtenni. Az SZBU ezt követően azonnal bíróság elé citálta a volt elnököt, ahol azzal vádolták, Ukrajna területi épségét veszélyeztető és az ukrán alkotmánnyal ellentétes kijelentéseket tett. Ezt követően Meskovot Kercsben felrakták az első, Oroszországba induló hajóra.

A Krím oroszbarát szervezetei szerint az ukrán hatalom támadást kezdett az orosz szervezetek ellen. Gennagyij Baszov, a krími Orosz Blokk vezetője szerint Kijev nem tűri a másként gondolkodókat: először a nyugatbarát „narancsosokkal” számoltak le, most pedig ütött az órája a krími oroszbarát szervezeteknek is.

Az orosz többségű Krím csak 1954 óta Ukrajna része, s a félszigeten igen erős az oroszbarát erők támogatottsága.