Csecsenföld 2025-ig 498 milliárd rubel állami dotációt vár Moszkvától. Ebből az összegből csak 156,2 milliárd rubelt igyekszenek költeni kompenzációra azoknak a lakosoknak, akiknek kárt szenvedett otthonuk a „Csecsen Köztársaságban kialakult katonai krízis” következtében.

Moszkva már 2003 óta fizet kompenzációs pénzeket a kaukázusi köztársaságnak, amely az Oroszországi Föderáció egyik leginkább dotált régiója. Jellemző, hogy a Csecsen Köztársaság éves költségvetése 61,4 milliárd rubel, azonban ebből csak 6,4 milliárd rubelt tesznek ki a saját forrásból származó bevételek.

Az 500 milliárd rubel kolosszális összeg, ami kiválthatja a szomszédos – koldusszegény köztársaság ellenszenvét is. A föderális központból érkező pénzeső azt bizonyítja, hogy Csecsenföld „exkluzív” régió, amely különleges bánásmódban részesül Moszkva részéről. Miközben sok pénznek nyoma vész, Csecsenföld fejének, Ramzan Kadirovnak van is mivel dicsekednie, hiszen a csecsen háborúk során szétlőtt Groznijban ma már felhőkarcolók emelkednek, s az egykor lázadó köztársaság ma már szinte a stabilitás szigete a forrongó észak-kaukázusi régióban. 

(Nyezaviszimaja Gazeta)