Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az orosz kormány vendégházában fogadta a meghívására Oroszországba érkező Orbán Viktor magyar kormányfőt.

Vlagyimir Putyin köszöntőjében elmondta: egy éve az Egységes Oroszország párt kongresszusán már találkozott Orbán Viktorral, s akkor „széleskörű dialógust” folytattak. A magyar-orosz kapcsolatok jelenleg is fejlődnek, s Magyarország Oroszország egyik kiemelt partnere Közép-Európában. Az orosz kormányfő kifejezte reményét, hogy Magyarország közelgő EU elnöksége idején az európai –orosz együttműködés a kölcsönös bizalom jegyében fejlődik majd tovább.

Orbán Viktor köszönetet mondott a meghívásért, s megismételte az egy évvel ezelőtt elmondott szavait arról, hogy Budapest katonai és gazdasági nagyhatalomnak tekinti Oroszországot.  

A magyar miniszterelnök szóvivőjének tájékoztatása szerint a látogatás célja az volt, hogy megvessék az „Oroszország és Magyarország közötti, a 21. századhoz méltó együttműködés alapjait.”

A tárgyalások során a gazdasági, tudományos, kulturális együttműködés lehetőségeit vitatták meg a felek, abban a reményben, hogy folytatni fogják a konstruktív dialógust.

(government.ru, orbanviktor.hu)