Vasárnap Oroszországban a regionális választásokon új helyi parlamentekről (Tuvában, Novoszibirszkben, Belgorodban, Kosztromában, Cseljabinszkban, Magadanban) és polgármesterekről (pl. Mahacskala, Derbent, Szamara) döntöttek a választópolgárok. A szavazás nem volt botrányoktól mentes, ellenzékiek és megfigyelők visszaélésekről számoltak be, egy dagesztáni település, Hadzsalmahi polgármesterét pedig agyonlőtték.

A szavazáson átütő sikert ért el a hatalmi párt Egységes Oroszország (JeR). A legnagyobb győzelmet a szibériai Tuvában aratták a hatalmi párt jelöltjei, akik itt a szavazatok majd 79 %-át söpörték be. Tuvában rajtuk kívül csak az Igazságos Oroszországnak (SZR) sikerült bekerülni a helyi törvényhozásba (11,86 %).

Az Egységes Oroszország legrosszabb eredményét Novoszibirszkben érte el, itt csak 44,8 %-ot szerzett, a második helyen végzett kommunisták (KPRF) 25 %-ot, az Igazságos Oroszország 16,27 %-ot, Vlagyimir Zsirinovszkij Liberális-Demokrata Pártja (LDPR) 10,27 %-ot kapott. Novoszibirszkben ráadásul a 38 egyéni választókörzetből csak 28-at hoztak a JeR jelöltjei, nyolcat a kommunisták, kettőt pedig független képviselők.

Cseljabinszkban 56 %-ot kapott a JeR (SZR: 15 %, KPRF: 11 %, LDPR: 9 %). Magadanban és Kosztromában is 50 % fölötti eredménnyel végzett a hatalmi párt. A JeR mindenütt növelni tudta támogatottságát a 2007 decemberi parlamenti választások óta.

A JeR vissza tudta szerezni a szamarai polgármesteri széket, amit öt évvel ezelőtt meglepetésre a SZR szerzett meg, s az összes jelentős városban megszerezte a polgármesteri pozíciót.

A KPRF és az LDPR szerint tömeges jogsértések történtek a választásokon. Vlagyimir Zsirinovszkij szerint a JeR az egykori Szovjetunió Kommunista Pártját idézi, előre eldöntve a választásokat „olyan eredményeket írnak, hogy ne kelljen szégyenkezni Európa előtt, s két-három kisebb párt részt kaphat a hatalomból.”

A kommunisták vezetője, Gennagyij Zjuganov szerint „Jelcin óta a legpiszkosabb” választásokra került sor most vasárnap Oroszországban.