Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szibériai autókirándulásra határozta el magát. Az orosz kormányfő egy sárga színű Lada Kalina típusú gépkocsiban fogja megtenni a Habarovszk és Csita közötti 2000 kilométeres távolságot.

Az út apropóját az adta, hogy éppen most fejezték be a két szibériai város közötti autóút kiépítését. Putyin legújabb PR akciója politikai jelentőséggel is bír, hiszen gyakran hangsúlyozza az Oroszországon átmenő tranzitforgalom növelésének szükségességét, mivel jelenleg az Európa és Ázsia közötti tranzitnak csak elenyésző hányada bonyolódik Oroszországon keresztül a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt. Oroszországban gyenge az autóúthálózat kiépítettsége, Szibéria és az európai Oroszország között lényegében még ma is az 1904-ben kiépített transszibériai vasút jelenti a fő ütőeret.

Putyin útjával az orosz autógyártást is népszerűsíti: az orosz kormányfő szerint a Lada Kalina „kényelmes, komfortos, megbízható” autó, és azt ajánlotta honfitársainak, ilyen gépkocsit vásároljanak.

(government.ru)