Újabb fordulatot vett az amerikai-orosz kapcsolatokat borzoló kémügy, miután az egyik, az USA-ban elfogott, Oroszország javára kémkedéssel gyanúsított személy beismerő vallomást tett, miszerint az orosz Külföldi Hírszerzésnek dolgozott.

A BBC értesülései szerint a beismerő vallomást a „Juan Lazaro” álnév alatt tevékenykedő személy tette, még közvetlenül elfogása után, június 27-én.

„Juan Lazaro”, akinek igazi neve nem ismert (de az bizonyos, hogy nem Uruguayban született, mint azt legendája állítja), elmondta, amerikai tartózkodását az oroszok fizették. „Juan Lazaro” felesége egyébként az a Vicky Pelaez, akit éppen most engedtek szabadon 250 ezer dolláros óvadék fejében.

„Lazaro” vallomása szerint az általa gyűjtött információkat felesége adta át az orosz titkosszolgálatoknak Dél-Amerikában.

A „Juan Lazaro” álnevű személynek nem adták meg a lehetőséget, hogy óvadék fejében szabadon távozhasson, de elutasításban részesült Richard és Christine Murphy New-Yerseyben élő házaspár is, akinek a széfjében 10 ezer dollárt találtak új 100 dolláros bankjegyekben.

(bbc.com)