Fennállásának 90 éves évfordulóját ünnepli hamarosan a Karéliai Köztársaság (1920-1923 között Karéliai Munkaközösség). Az évforduló alkalmat ad annak összegzésére, mennyire váltotta be a Karéliai Köztársaság a hozzá fűzött történelmi reményeket.

A Karél Kongresszus nevű karél szervezet szerint nem sok ok van az ünneplésre: „Karélia ma lényegében az egyetlen köztársaság Oroszországban, ahol az őslakos nép teljesen ki van szorítva a hatalomból. Karélia kormányában és parlamentjében csak díszletként vannak jelen, de semmilyen hatásuk nincs a döntéshozatalra.” A Karél Kongresszus vezetője, Anatolij Grigorjev szerint a civil szervezetek és a hatalom közti párbeszéd megteremtésének céljából létrehozott Civil Tanácsból kiszorítják a karélokat és a finneket, továbbá a hivatalos Petrozavodszk ignorálja Karélia karél elnevezését, a Karjalát.

Grigorjev szerint nincs értelme arról beszélni, hogy Karélia nemzetiségi alapú állam lenne az Orosz Föderáción belül. A Karél Kongresszus vezetője úgy véli, a karéloknak Finnország és a nemzetközi jogvédő szervezetek segítségét kellene kérniük helyzetük javítása érdekében.

(stolica.onego.ru)