A kazah parlament alsóháza plenáris ülésén elfogadta azt az alkotmánymódosítási javaslatot, amely a peresztrojka óta a köztársaság élén álló Nurszultan Nazarbajev kazah elnököt felruházza hivatalosan a „nemzetvezető” titulussal.

A törvény szerint Kazahsztán „első elnöke, a nemzet vezetője”, nem vonható semmilyen büntetőjogi vagy adminisztratív felelősségre az elnöksége alatt elkövetett tettei nyomán. Nazarbajev és családtagjai vagyona a törvény szerint érinthetetlenséget élveznek.

Az alkotmánymódosítás szerint Nazarbajevnek az elnöki posztról való esetleges távozása után is joga lesz arra, hogy hatást gyakoroljon az ország politikájára, és tervbe vették egy Nazarbajev-múzeum és Nazarbajev-szobor létesítését Asztanában.

A végleges döntést a nemzetvezetői titulusról várhatóan június végén hozzák meg, Nazarbajev 70. születésnapja előtt (július 6.).

Korábban a kazah alkotmányt úgy módosították, hogy Nurszultan Nazarbajevra nem vonatkozik az elnöki tevékenységet két ciklusban szabályozó passzus, 2009 őszén pedig egy történészprofesszor azzal a javaslattal állt elő, hogy Nazarbajev szüntesse be a választások rendszerét, és legyen elnök, ameddig csak akar. 

(ferghana.ru)