Tegnap Kirgizisztánba látogatott Robert Blake, az amerikai külügyminiszter tanácsadója, akivel Roza Otunbajeva, a kirgiz ideiglenes kormány vezetője folytatott tárgyalásokat amerikai gazdasági segítségnyújtásról.

Otunbajeva hangsúlyozta, hogy nem esett szó a manaszi amerikai katonai támaszpont jövőjéről. Robert Blake ugyanakkor elégedettségének adott hangot, mint elmondta, az új kirgiz hatalom hozzáállása optimizmussal tölti el, és az USA kész arra, hogy a jövőben mindenféle segítséget megadjon Kirgizisztánnak.

Otunbajeva tegnap az AP hírügynökségnek adott nyilatkozatában viszont azt mondta, meg fogják hosszabbítani a manaszi amerikai bázisra vonatkozó szerződést, s hasonló jellegű nyilatkozatot tett Iszmail Iszakov új kirgiz védelmi miniszter is.

A manaszi amerikai légitámaszpont meghosszabbítása viszont nyilvánvalóan kiváltja a kirgiz fordulatot eddig támogató Moszkva nemtetszését. Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök 2009 februárjában ugyan bejelentette, hogy az amerikai támaszpontot kitessékelik Kirgizisztánból, ebből azonban semmi nem lett. S hogy mennyire fontos az oroszoknak Manasz kérdése, jól mutatja, Dmitrij Medvegyev az amerikai Brookings Intézet elemzőivel találkozva azt mondta, Kurmanbek Bakijev maga a hibás abban, hogy megbukott és hogy megszegett ígérete a manaszi légibázis bezárásáról szerepet játszott a kirgizisztáni fordulatban….

Tavaly, azt követően, hogy Bakijev bejelentette a manaszi támaszpont bezárását, Oroszország 150 millió dollár segélyt és 300 millió dollár kedvezményes hitelt adott Kirgizisztánnak, igaz, azt követően, hogy világossá vált, Bakijev nem tartja a szavát, felfüggesztették a pénz folyósítását.

Közben Bakijev elnök tárgyalásokat kezdeményezett az ideiglenes kormánnyal, de esetleges lemondásáért cserébe bántatlanságot követelt magának és családjának. Bakijev igyekszik erőt is demonstrálni: támogatói tegnap Dzsalal-Abadban szétverték az ideiglenes kormány híveinek demonstrációját, ma pedig Dél-Kirgizisztán legnagyobb városában, Osban bontakoztak ki összecsapások az ideiglenes kormány és Bakijev hívei között.

(Kommerszant)