OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nem mondhatni, hogy az orosz sajtóban kiemelt helyen foglalkoztak volna a vasárnapi magyarországi választásokkal. A kevés megjelent tudósítás közül a Nyezaviszamaja Gazeta orosz elitlap beszámolóját idézzük.

A lap szerint éles jobboldali fordulat következett be Magyarországon a Fidesz hatalomra kerülésével és a szélsőséges Jobbik parlamentbe jutásával, míg az eddig kormányzó szocialisták hatalmas vereséget szenvedtek.

A cikk megemlíti, hogy a nacionalista és rasszista jelszavakkal operáló Jobbik és a zöld LMP először kerültek be a parlamentbe. A szélsőjobboldaliak vezére, Vona Gábor a Magyar Gárda félkatonai szervezet egyik alapítója. A Nyezaviszimaja Gazeta kiemeli, hogy a Jobbik retorikája cigányellenes, antiszemita, és a német sajtóra hivatkozva „fasisztoidnak” nevezi a pártot.

Orbán Viktorról megjegyzi, hogy 1998-2002 között Magyarország miniszterelnöke volt, liberális politikusból lett konzervatív. Politikájában megfigyelhetők nacionalista elemek. A választási kampányban a Fidesz vezetői „populista” ígéreteket tettek a gazdasági növekedés beindításáról, az egészségügy modernizálásáról, a közbiztonság javításáról, adócsökkentésről, 10 év alatt 1 millió új munkahely megteremtéséről.

A lap kiemeli: a magyar gazdaság rendkívül nehéz helyzetben van. A magyar állam csak a Világbank hitelével kerülte el az államcsődöt. Megszorító intézkedésekre volt szükség, a munkanélküliség megnőtt, és „ezért fizettek a szocialisták.” A lap szerint az új konzervatív kormány előtt álló első és legfontosabb kérdés, hogy folytatják-e a „sokkterápiát”, amit az EU is elvárna.

A Nyezaviszimaja Gazeta cikke végül azt is megjegyzi, hogy Orbán Viktor nagy futballrajongó.

A magyar-orosz viszony esetleges alakulásáról semmit nem írt a Nyezaviszimaja Gazeta magyar választásokkal foglalkozó cikke.

(Nyezaviszimaja Gazeta)