Dzsanet Abdurahmanova után azonosították a március 29-én a moszkvai metróban elkövetett merénylet másik elkövetőjét is, aki a Lubjanka állomáson robbantotta fel magát. Abdurahmanovához hasonlóan ő is dagesztáni születésű volt, Maria Saripovának hívták. A 28 éves nőt apja, Raszul Mahomedov ismerte föl épen maradt fejéről egy kép alapján. Mahomedov erről először a Novaja Gazeta liberális lap egyik újságíróját értesítette, majd hivatalosan is megerősítette a  mondottakat.

Mahomedovnak állítása szerint fogalma sem volt arról, hogy lányának bármi köze is lenne terrorszervezetekhez. Raszul Mahomedov orosz nyelvtanár, felesége is pedagógus, biológiatanár. Lányuk szintén a tanári hivatást választotta, informatikát tanított egy dagesztáni iskolában. A 28 éves nő a szüleivel élt együtt.

Mahomedov elmondása szerint lányuk vallásos volt, de soha nem tett radikális megnyilatkozásokat. A szülőknek fogalmuk sincs, hogyan került a lányuk Moszkvába. Március 28-án vasárnap, a merénylet előtti napon Marija az édesanyjával Dagesztán fővárosában, Mahacskalában volt, majd azt közölte, hogy elmegy egyik barátnőjéhez, ekkor látták utoljára.

Mahomedov azt is elmondta, hogy körülbelül egy hónappal ezelőtt bekérették a dagesztáni Belügyminisztériumba, ahol azt közölték vele, a lánya férjhez ment Mahomedali Bagapov dagesztáni terroristavezérhez. Otthon ezt Mahomedov tisztázni igyekezett a lányával, aki tagadta, hogy bármi köze is lenne földalatti szervezetekhez, s hogy férjhez ment volna.

(Echo Moszkvi)