Viktor Janukovics ukrán elnök, aki első hivatalos látogatása során Brüsszelbe utazott, tegnap azt javasolta, hogy duplázzák meg az Ukrajnán keresztül Európába haladó gáz mennyiségét. A cél az lenne, hogy Ukrajnán keresztül 200 milliárd köbméter orosz illetve közép-ázsiai gáz haladjon Európába a jelenlegi kevesebb 100 milliárd köbméter helyett. Mindez feleslegessé tenné a tervezett, Ukrajna megkerülésével a Fekete-tengeren és a balkáni országokon áthaladó Déli Áramlat gázvezetéket, amelyről amúgy is negatívan nyilatkozott Janukovics.

Továbbá, az ukrán elnök kifejezte készségét, hogy országa részt venne abban a tervezett orosz-ukrán-európai konzorciumban, amely az ukrajnai gáztranzitrendszert ellenőrizné. Janukovics, aki pénteken Moszkvába látogat, kijelentette, hogy az Ukrajnába szállított gáz árának „igazságosnak” kell lennie, s hogy Ukrajna közvetlenül venne részt az oroszországi és közép-ázsiai gázmezők kitermelésében, új csővezetékek építésében.

A Gazprom eddig nem kapott hivatalos ajánlatokat Janukovicstól, de az orosz gázkonszern kész a tárgyalásokra. Mindenesetre Alekszej Miller, a Gazprom első embere tegnap azt mondta, bármi is legyen Janukovics ajánlata, az Északi és a Déli Áramlat mindenképpen megvalósul.

Elemzők szerint Janukovics javaslata teljesen ésszerű, ami az ukrán tranzit megnövelését illeti (az, hogy Ukrajna közvetlen hozzáférést kapjon az oroszországi vagy közép-ázsiai gázmezők kitermelésében, majdnem kizárt). Ez jóval olcsóbban kivitelezhető projekt, mint a Déli Áramlat megépítése, s az orosz-ukrán-európai konzorcium létrejötte esetén az ukrajnai tranzitszállítások is biztonságosak lehetnek, s azt is figyelembe kell venni, hogy csökken az európai földgázfelhasználás. Ezen szempontokat összegezve tehát nem kizárt, hogy az évi 63 milliárd köbméternyi gáz tranzitjára tervezett Déli Áramlat soha nem fog megépülni.

Ami a gáz árát illeti: Ukrajna jelenleg 305,2 dollárt fizet ezer köbméter gázért. Janukovicsnak jó esélye van arra, hogy némi árcsökkenést harcoljon ki, hiszen Moszkvának is érdeke az új ukrán vezetés támogatása.

(Nyezaviszimaja Gazeta)