A lett Legfelsőbb Bíróság felmentette Andris Jordans lett neonáci aktivistát, akit még 2008-ban ítéltek kétéves szabadságvesztésre, amiért 2007-ben a Lett Antifasiszta Bizottság egyik ülésén önmagát a nácik vezérének titulálta, s kijelentette hogy a cigányok és a zsidók „nem emberek”, s szervezete küldetése, hogy etnikai tisztogatásokat hajtson végre. Jordans kijelentette, hogy ezek a népek „üszkös kinövések, melyeket le kell metszeni”.

Várható, hogy ezen döntés után Jordans a március 16-én tartandó hagyományos rigai SS-parádé egyik „hőse” lehet.

Eközben Lettország moszkvai nagykövete, Alekszandr Vesnyjakov a Nagy Honvédő Háború emlékérmével tüntette ki Vaszilij Kononov egykori partizánt. Vesnyjakov a saját lakásán kereste föl az egykori partizánt, s ott adta át a kitüntetést. Riga Kononovot „népirtással” vádolja, amiért a vádak szerint partizánosztaga 9 békés lett polgárt gyilkolt le 1944-ben.

Kononovot 1998-ban tartóztatták le, 2000-ben másfél évi szabadságvesztésre ítélték, de nem kellett börtönbe vonulnia, mivel a kiszabott időt már leülte. Kononov ezt követően fölvette az orosz állampolgárságot, és a strassbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordult. Strassbourg elítélte Lettországot az emberi szabadságjogok megsértése miatt és 30 ezer euró kompenzáció fizetésére kötelezte Rigát. Lettország tiltakozott, Kononov ügye jelenleg is Strassbourgban található.

(gazeta.ru)