November 11-én a korai órákban arról érkeztek jelentések, hogy az ukrán hadsereg lőni kezdte az Antonov-hidat, az egyetlen szárazföldi összeköttetést a Dnyeper jobb és bal partja között Herszonnál. Herszonban eltérő jelentések szerint 5-20 ezer orosz katona maradt ebben a pillanatban. Az oroszok pánikszerűen menekültek a Dnyeper jobb partjáról, csónakokon, mindenféle vízijárműveken. Ukrán források szerint érzékeny veszteségeket szenvedtek, az orosz források – az éjjeli első pánikhíradások után – most hallgatnak a történtekről.

Az orosz vezetés abban a reményben adta fel harc nélkül az Ukrajna ellen indított háború egyetlen tényleges sikerét, Herszont, hogy valamiféle béketárgyalásra, legalábbis fegyverszünetre kerülhet sor. Herszon feladása nemcsak politikai szempontból tűnik illogikusnak, hiszen demoralizálja az orosz hadsereget és azokat a dél-ukrajnaiakat, akik voltak olyan naivok, hogy megbíztak Oroszországban; de katonai szempontból is képtelenségnek tűnik. Hiszen Herszon a Dnyeper magasabb partján fekszik, onnan a balparti rész, mint a terepasztal, könnyen átlátható célpontot jelent az ukrán tüzérség számára, és a Krím is közvetlen tüzérségi célponttá válhat. Ahogy katonai szakértők írják, a Dnyeper bal partjára visszavonulva az oroszok könnyű céltáblává válnak, ugyanakkor szinte kizárt, hogy vissza tudnak térni a jobb partra. Többen már azt is feltételezik, hogy az oroszok feladják Herszon megye egészét, és visszavonulnak a Krímbe (állítólag megkezdődött a Perekopi-szoros erősítése).

Mi volt a meglepő orosz lépésre a válasz? Elképesztő trollinggal Anthony Blinken amerikai külügyminiszter – az esetleges béketárgyalásokról több helyről kiszivárgott információk szerint amerikai-orosz nem nyilvános háttérmegbeszélések folytak – kijelentette, hogy Oroszországnak „lépésekkel kell bizonyítania, hogy békét akar” (tehát Herszon feladása nem elég). Zelenszkij ukrán elnök pedig azt mondta, hogy ő mindig is kész volt tárgyalni Oroszországgal, de csak azzal az Oroszországgal, amelyik valóban békét akar.

Szóval, a „zseniális stratéga” Putyin valami homályos béketárgyalások reményében ingyen feladta hadjárata legnagyobb sikerét, ezzel demoralizálta a hadsereget és a hátországot, stratégiailag lehetetlen helyzetbe hozta állásait, cserébe az ukránok egyáltalán nem álltak le, és rakétaesőt zúdítottak a visszavonuló oroszokra (a herszoni meghátrálást persze nem Putyin jelentette be, hanem Sojgu orosz védelmi miniszter, ezzel gyakorlatilag ő lesz a bűnbak); az amerikaiak pedig nyíltan alázzák a Kremlt. Az ukránok, de más elemzők is attól tartottak, hogy az oroszok csapdát állítanak Herszonban, az nem létezik, hogy csak úgy odadobják a várost; de a valóságban a Putyinnál lényegesen okosabb és felkészültebb ukrán vezetést csalta csapdába az oroszokat.

November 11-én a reggeli órákban befejeződött az orosz csapatok kivonása Herszonból. A visszavonuló oroszok felrobbantották az Antonov-hidat. Herszon központjában már kirakták az ukrán zászlót. A civil lakosság egy része, aki még nem ment el, menekülni próbál, okkal tartva a brutális, kegyetlen ukrán terrortól. Nyikolajev megyében már „filtrációs táborokat” állítottak fel az ukránok, így nevezik a helyi, kollaboráns lakosság elleni terrorakciókat…

Az orosz állami propaganda hihetetlen primitív színvonalon azt harsogja, hogy minden szép és jó, és a herszoni fiaskót már-már Kutuzov manővereihez hasonlítják.

Közben Oroszország eddigi támogatói, a szerb és a belorusz elnök is olyan nyilatkozatokat tettek a herszoni események árnyékában, melyek arról tanúskodnak, hogy reálisan látják az események igazi súlyát. Vucsics szerb elnök lényegében azt jelentette ki, hogy Oroszországra nem lehet számítani; Lukasenko belorusz államfő pedig hirtelen úgy nyilatkozott, hogy „barátsághidakat” építene Lengyelországgal. Helyesen érzékelik az orosz vezetés alacsony színvonalát, és hát Herszon után mennyire kell naivnak és ostobának lenni, hogy valaki egy percig is megbízzon a saját híveit szemrebbenés nélkül eláruló Moszkvában?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük