Egyrészt a papírformának megfelelő eredmény született a 2021. szeptember 19-én megtartott oroszországi parlamenti választásokon, másrészt meglepetések is születtek a voksoláson.

A hatalmi párt Egységes Oroszország a szavazatok felét (49,82 %) megszerezte. Meglepően jól szerepeltek a kommunisták (18,93 %), ami aligha a leválthatatlan agg pártvezető, Gennagyij Zjuganov érdeme, hanem arra utal – más jegyek mellett – hogy az oroszországi társadalom nosztalgiával tekint a szovjet múltra, és igazságtalannak érzi a jelenlegi társadalmi viszonyokat. Nyilván ez is szerepet játszott abban, hogy a másik baloldali párt, a többek között Steven Seagallal erősítő Igazságos Oroszország is némileg javítani tudott eredményén (7,46 %). Meglepetést okozott viszont, hogy a szintén leválthatatlan vezető, Vlagyimir Zsirinovszkij vezette jobboldali Liberális-Demokrata Párt sokat rontott öt évvel ezelőtti  eredményén (7,55 %).

A választások legnagyobb szenzációja, hogy teljesen új erőként becsúszott a parlamentbe a 2020-ban alapított Új emberek nevű párt. Ez a párt centrista-jobbközép irányultságú, hasonlóan az Egységes Oroszországhoz, de kritikusan viszonyul a mai oroszországi viszonyokhoz, kritikával illeti a bürokratikus apparátus mindennemű túltengéseit (bürokráciacsökkentést, átláthatóságot, a polgári szabadságjogok kiszélesítését követeli).

2003 óta az oroszországi törvényhozás alsóháza négypárti volt, és sokak vélekedése szerint ez a négypárti struktúra a Kreml akaratától nem függetlenül, többé-kevésbé mesterségesen volt fenntartva. Most viszont, 1999 után először, ötpárti Dumát választott a közönség (az egyéni mandátumoknak köszönhetően még néhány kisebb párt – pl. a Haza, a Növekedés párt – is küldhet képviselőket a Dumába).

A részvételi arány most magasabb volt, mint az előző választásokon, 2016-ban (51,7 %, szemben a korábbi 47,88 %-kal).

Lássuk hogyan alakult a voksolás a szavazatok száma szerint 2016 és 2021 között.

Párt neve2016 szavazatszám2021 szavazatszámKülönbség
Egységes Oroszország28 527 82828 064 200-463 628
KPRF7 019 75210 660 6693 640 917
Igazságos Oroszország3 275 0534 201 744921 691
LDPR6 917 0634 252 252-2 664 811
Új emberek 2 997 744 

Tisztán aritmetikusan számolva az látszik, hogy a „hiányzó” jobboldali szavazatokat az Új emberek párt szívta fel. Viszont így is látványosan erős a baloldali elektorátus előretörése, hasonlóra lehetett példát látni 2011-ben.

Térképen ábrázolva a győztes pártokat Oroszország különböző régióiban ez látszik.

Győztes pártok a 2021-es oroszországi parlamenti választásokon választókörzetek szerint. Kék: Egységes Oroszország, vörös: kommunisták.

Érdekes módon a kommunisták a Távol-Keleten is tudtak győzni, ahol hagyományosan erősebb az LDPR. Habarovszkban a Furgal-ügy láthatóan az ellenzék malmára hajtotta a vizet, és a választók a potenciálisan legerősebb ellenzéki pártot, a kommunistákat támogatták. Figyelmet érdemel a kommunista győzelem a Nyenyec autonóm területen – ez volt az egyetlen régió, amely 2020-ben az alkotmánymódosító népszavazáson egyet nem értően szavazott a Putyin elnök személyes hatalmát bebetonozó javaslatcsomagra.

Moszkva és Szentpétervár összes választókörzetében az Egységes Oroszország nyert.

A következő térkép azt mutatja, hogy Oroszország mely régióiban tudta egy párt a szavazatok több mint felét megszerezni. Csak egyetlen ilyen párt van, az Egységes Oroszország, és az sem meglepő, hogy hagyományosan a –  szegényebb, központi támogatásoktól erősen függő, és mentálisan is eltérő régiót alkotó – Kaukázus, és Dél-Oroszország az a térség, ahol az átlagnál többen támogatják a hatalom éppen aktuális pártját.

Régiók, ahol az Egységes Oroszország a szavazatok több mint felét megszerezte.

Miután Dmitrij Medvegyev orosz elnök visszaállította a 2007 előtti választási rendszert, a Duma mandátumainak fele ismét egyéni választókörzetekben dől el, nézzük ennek a térképét. Ez már kicsit tarkább, az LDPR csak két mandátumot tudott így szerezni, az Igazságos Oroszország nyolcat. Moszkva egyéni választókörzetei közül hármat függetlenek szereztek meg (például a belvárosit, de a 205-ös választókörzetben nyert független jelöltként egyéni mandátumot az odesszai születésű kvízjátékos, a sztálinista nézeteiről is ismert Anatolij Vasszerman). Szentpéterváron két ellenzéki egyéni mandátum nyert (és hét kormánypárti).

Egyéni választókörzeti győzelmek. Kék: Egységes Oroszország, vörös: kommunisták, sárga: LDPR, rózsaszín: Igazságos Oroszország.

A meglepetés Új emberek párt választási térképe így néz ki.

Az Új emberek párt szereplése a 2021-es választásokon. Világoszöld: 5-10 % között, sötétzöld: 10 % fölött.

Erős szórást mutat a térkép, 10 % fölött szerepeltek Burjátiában, Kalmükföldön, Jekatyerinburgban. Elsősorban a dél-oroszországi régiókban nem sikerült elérniük az 5 %-ös küszöböt.

A mandátumok szerint tehát így fog kinézni a 450 fős oroszországi Duma:

LDPR21
Egységes Oroszország324
Új emberek13
Növekedés párt1
Polgári platform1
Igazságos Oroszország27
KPRF57
Haza1
Függetlenek5