Jurij Pivovarov történész, akadémikus az Echo Moszkvi rádió vendégeként Ukrajna és Oroszország történetének közös és eltérő pontjairól beszélt.

Pivovarov szerint annak ellenére, hogy Ukrajna önálló, független ország, az, ami most Ukrajnában történik, közvetlenül érinti Oroszországot, és az oroszokról is szól. Ukrajna és Oroszország a szovjet korszakban voltak „egyek”, hiszen Ukrajna 1917 előtt nem létezett – Ukrajna és Oroszország közös története a szovjet korszakból táplálkozik.

Ukrajnában most zajlik a modern nemzetté formálódás, melynek alapja az Oroszországtól való eltávolodás. Abban, ahogy ez a folyamat bekövetkezik, „mi vagyunk inkább hibásak” – mondta Pivovarov.

Ukrajnában népi forradalom történt 2014-ben, az ország eltávolodik a szovjet múlttól. Ukrajna teljesen Nyugat felé fordul és identitása az Oroszország-ellenességre fog alapozódni.

1994-ben Ukrajna lemondott atomfegyvereiről, amikor az ukrán atompotenciál a harmadik legnagyobb volt a világon az amerikai és az orosz után. Oroszország vállalta Ukrajna területi sérthetetlenségének védelmét, amit megsértett. Pivovarov szerint a politikának nem lehet alapja a historizmus, hanem a nemzetközi jog.

Pivovarov elmondta, ő is támogatja a Lenin-szobrok eltávolítását, a deszovjetizációt. A mai Oroszország problémái a szovjet ember mentalitásából vezethetők le. Oroszország zsákutcába, izoláció felé halad. Az orosz gazdaság megállt, a rubel gyengül, és hamarosan az eufória is véget ér – mondta az akadémikus.