Andrej Koncsalovszkij filmrendező levélben fordult az oroszországi Oscar-díj Bizottsághoz, azzal a kéréssel, hogy ne jelöljék az Alekszej Trjapicin postás fehér éjszakái című filmjét Oscar-díjra.  

Az egyik ok, amiért Koncsalovszkij nem akar indulni az Oscar-díjért, hogy ő maga az utóbbi években gyakran bírálta az orosz filmek „elhollywoodizálódását”, ennek fényében pedig nem lenne illendő harcba szállnia az Oscar-díjért.

A másik ok, hogy az Oscar-díj jelentősége felülértékelt, sokan úgy igyekszenek beállítani, hogy az Oscar-díj a filmművészet netovábbja. Már maga a megnevezés is, „a legjobb külföldi nyelvű” filmnek járó díj szegregációnak tekinthető az angol nyelvű világtól, és a „Nyugat kulturális dominanciáját hirdető elmaradott eszme” kifejezése.

Korunkban a filmművészet fejlődését nemcsak az amerikai, vagy pszeudoamerikai mozi diktálja, hanem az ázsiai, latin-amerikai, orosz művészek is. Elképzelhető, hogy a jövőben lesz majd egy globális filmművészeti díj, ahol mondjuk az egyik kategória a „legjobb angol nyelvű filmnek járó díj” lehetne – írja Koncsalovszkij.

(kinote.info, kép: konchalovsky.ru)