Paradox helyzet figyelhető meg a háború sújtotta Ukrajnában. Egyrészt a hadsereg készletei kimerülőben, másrészt szinte teljesen szabadon lehet ma fegyvereket vásárolni az országban.

Az ukrán hadsereg állapotát jól mutatja, hogy vannak egységek, melyeket második világháborús, vagy az 1950-es évekből származó fegyverzettel láttak el.

1991-ben Ukrajnában tíz lőszergyár működött, ebből mára egy maradt, a luganszki, de az is a szakadárok kezén van. Az ukrán hadsereg jelenleg is a szovjet korszakban felhalmozott lőszerkészleteket használja.

2014 elején Ukrajnának egy rakétabrigádja volt Tocska-U komplexumokkal felszerelve 12 indítóállással, amiből mára 7 maradt, a rakéták mintegy felét elhasználták.

Az ukrán hadsereg tankjainak veszteség óriási. Ennek oka, hogy a járműveket nem szerelték fel dinamikus védelemmel.

A háború során kiderült, hogy az ukrán hadseregnek nincsenek harctéri javító brigádjai. Az ukrán hadsereg elvesztette lövegei és rakéta-sorozatvetőinek jelentős részét a déli katlanokban.

A légierő veszteségei szintén jelentősek. A Mi-24-es helikopterek lényegében mind odavesztek a háború során. Ukrajnának a háború kezdete előtt 12 darab Szu-25-ös, 14 darab Szu-24-es, 12 darab Szu-27-es vadászgép, 30 darab MiG-29-es állt rendelkezésére. A Szu-24-esek többségét és majdnem az összes Szu-25-öst már lelőtték a szakadárok.

Másfelől viszont a háború kezdete óta állami hadiipari vállalatok, az Ukroboronszervisz, Ukroboronprom, Ukrinmas jelentős mértékben adtak el fegyverzetet az önkénteseknek.

Mindezek fényében érthető, miért könyörög Porosenko ukrán elnök a NATO-tagállamoknak, hogy adjanak neki fegyvert. Az ukrán hadsereg az elmúlt hónapokban a kelet-ukrajnai szakadárokkal vívott harcban elvesztette fegyverzete mintegy 60 %-át!

(Nyezaviszimaja Gazeta)