Április első napjaiban került sor Moszkvában, immár tizenötödik alkalommal a Viszsaja Skola Ekonomiki (VSE) nemzetközi konferenciájára, melyen ezúttal felszólalt a 91 éves, neves amerikai történész, Oroszország-kutató, Richard Pipes is (Pipes a hidegháború idején az egyik legfőbb Oroszország-szakértőnek számított az USA-ban, a CIA Szovjetunióval foglalkozó Team B elemzőcsoportját vezette; a Szovjetunióban viszont ellenségként tekintettek rá).

Jevgenyij Jaszin, a VSE tudományos vezetőjének beszámolója szerint Pipes előadásának címe „Tulajdon és szabadság” volt. Pipes szerint a demokrácia, a polgári jogok, a törvény uralmának alapja a magántulajdon intézménye. A magántulajdon korlátozza az állam hatalmát és függővé teszi az államot a polgároktól.

A magántulajdon a szabadság forrása is. A magántulajdon függetlenné teszi az embert a hatalomtól és más emberektől is. Pipes az előadás során végigkísérte a magántulajdon intézményének fejlődését Athéntól Rómán át Angliáig. A magántulajdon antikvitás korában kialakult intézménye kontinuus maradt Nyugaton.

Oroszország azonban más úton fejlődött. A tulajdon és a törvényesség szerepe kisebb volt, mint Nyugaton, ami Pipes szerint részben a pravoszlávia sajátosságai miatt adódott.

(echo.msk.ru)