Marlene Holzner, az Európai Unió energiaügyi biztosának (Günter Oettinger) képviselője szerint a Gazprom megállapodása az EU bizonyos országaival a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről ellenkezik az európai jogi normákkal.

Holzner szerint a jövőben problémák merülhetnek fel a gázvezeték építésével kapcsolatban, mivel a befektetők és bankok elbizonytalanodhatnak, érzékelve a jogi aggályokat.

Brüsszelnek a következő kifogásai vannak: az Európai Unióban ugyanaz a cég nem foglalkozhat energiahordozó kitermelésével és szállításával. „Az általunk elemzett megegyezésekből az következik, hogy a Déli Áramlatot a Gazprom fogja irányítani.” – mondta Holzner.

Másrészt a gázvezetékhez nem csatlakozhatnak más országok. „Egyelőre azt látjuk, hogy a gázvezeték csak az orosz gáz számára épül.” – Holzner szavai szerint. A harmadik probléma a tranzitköltségek fizetésével kapcsolatos.

Az Északi Áramlat kapcsán Holzner megjegyezte, azzal nincsenek ilyen jellegű jogi problémák, mert jórészt a tengerfenéken halad, amire nem vonatkoznak az európai jogszabályok.

Brüsszel a kifogásait már továbbította Moszkvába.

A Déli Áramlat gázvezeték Ukrajna kikerülésével szállítana gázt Közép-Európába, és ilyetén módon megvalósítása csökkentené Kijev „zsarolási potenciálját” (és gyengítené pozícióját) az orosz-ukrán relációban.

Viktor Janukovics ukrán elnök november végén a vilniusi EU – Keleti Partnerség csúcstalálkozón felszólalt a Déli Áramlat európai támogatása ellen.

(Postimees)