Martonyi János szerint a visegrádi csoport külügyminisztereinek 2013. május 18-i krakkói találkozója segíthet felgyorsítani a Keleti Partnerség országainak közeledését az Európai Unióhoz.

A külügyminiszter erről magyar újságíróknak beszélt 2013. május 18-án Krakkóban. Kifejtette: a visegrádi országoknak (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) különösen fontos a kapcsolatépítés az EU úgynevezett Keleti partnerségi programjához tartozó országokkal (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna). „Nem mindegy, mi történik tőlünk keletre”, ezért kell közelebb hozni az unióhoz ezeket az országokat – mutatott rá.

Martonyi János úgy véli, hogy a visegrádi külügyminiszterek krakkói találkozója hasznos volt ebből a szempontból, és hozzájárult a novemberi vilniusi csúcstalálkozóra történő felkészüléshez. Remélhetőleg akkor sikerül aláírni a társulási megállapodást Ukrajnával, és befejezik a tárgyalásokat a társulási megállapodásról Moldovával, Grúziával és Örményországgal – közölte. Hozzátette: azt az üzenetet kell közvetíteni, hogy az egész uniónak fontos a keleti partnerség.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajnának sikerül-e teljesíteni a társulási megállapodáshoz szükséges feltételeket novemberig, a tárcavezető azt mondta: derűlátó azt illetően, hogy Ukrajna erőfeszítéseket tesz a választási törvény módosítása, a gazdasági és politikai reformok ügyében. Vannak még nyitott kérdések, az országnak vissza kell szorítania a szelektív igazságszolgáltatást, de értékelni kell az erőfeszítéseiket – vélekedett.

Az EU 2009-ben indította a keleti partnerség programját azzal a céllal, hogy sorosabbra fűzze kapcsolatait az érintett országokkal.

(kormany.hu)