A Belorusz Stratégiai Kutatások Intézet (Vilnius) megismételte 2010-es „Belorusszia és a világ: geopolitikai választás és biztonság a gazdaság és a kultúra prizmáján át” elnevezésű kutatását.

A kutatás szerint az elmúlt három évben jelentősen nőtt azok aránya, akik Belaruszt nem valamely integrációs projekt részeként látnák szívesen (20 %-ról 31 %-ra). Ezzel együtt jelentősen csökkent azok aránya, akik szerint Oroszország vonzó integrációs partner (30 %-ról 23 %-ra).

Míg 2010-ben azok voltak a legtöbben, akik Belarusz jövőjét Oroszországgal szövetségben képzelték el (30,2 %), mára ezek aránya 23,3 %-ra csökkent. Jelenleg a belorusz függetlenség pártján állók tábora a legnagyobb (30, 9 % versus 20,4 %). Oroszország azonban továbbra is vonzóbb partner a beloruszok számára, mint az EU (17-17 %). Azok aránya is jelentősen csökkent, akik szerint Belarusznak egyszerre kellene szövetségben lennie Brüsszellel és Moszkvával (28 %-ról 20 %-ra).

A beloruszok 70 %-a lehetségesnek tartja Belarusz és Oroszország egyesülését, amennyiben ez kedvező a gazdaság számára (három éve még a megkérdezettek 82 %-a gondolta ezt).

A keleti integráció kérdésében nincs teljes egyetértés a beloruszok között: 49 % szerint csak egységes kereskedelmi övezet kellene Oroszországgal, 30 % szerint egységes gazdasági térség politikai kötelezettségek nélkül. A beloruszok tizede úgy véli, közös külpolitikára és hadseregre lenne szükség Oroszországgal, 6 % pedig autonóm köztársaság rangján olvasztaná be Belaruszt az Oroszországi Föderációba.

A kutatásból az is kiderül, hogy a keleti integrációt támogatók között nincs EU-ellenesség, sokan közülük az európai integrációt is támogatnák. A beloruszok számára elsősorban az számít jó szövetségesnek, aki gazdasági előnyöket tud kínálni (73 % – 2010-ben még csak 55 %), a többi emocionális szempont csak marginális tényező.

Az európai integráció hívei inkább „liberális” meggyőződésűek, míg az Oroszországgal szövetséget keresők inkább „paternalisták” (az erős állam hívei).

(belinstitute.eu, kép: president.gov.by)