A VCIOM orosz és a lengyel CBOS közvéleménykutató intézetek még 2012 év végén készítettek közös felmérést arról, mit gondolnak a lengyelek és oroszországiak egymásról. A kutatás során 1600 oroszországit és 1036 lengyelt kérdeztek meg.

Az oroszországiak többsége (44 %) számára semmilyen asszociációt nem vált ki Lengyelország említése. 6 % számára Lengyelország egyszerűen csak egy ország, 5-5 %-nak a parfüméria, divat; illetve az jutott eszébe, hogy Lengyelországban ellenségesen viszonyulnak az oroszokhoz.

Ezzel szemben a lengyeleknek jóval konkrétabb elképzeléseik vannak Oroszországról. Csak 8 % számára okozott gondot valamilyen asszociációt Oroszországhoz kötni. 21 %-nak az 1991 utáni orosz politika (Putyin, Medvegyev) jut eszébe Oroszországról. 11-11-11 % az autoritarizmussal, a szmolenszki repülőgépszerencsétlenséggel, a gazdagok és szegények közötti nagy kontraszttal azonosítja Oroszországot. További jellemzők: alkoholizmus (10 %), bűnözés (9 %), gazdag természeti kincsek (8 %), erős ország (8 %), Szovjetunió, totalitarizmus (8 %), az 1917 előtti történelem (7 %).

Szerfölött érdekes az a kutatás, amely azt vizsgálta, milyen értékeket tekintenek fontosnak a lengyelek és oroszországiak a maguk szempontjából, és milyen értékeket tulajdonítanak a másiknak?

Ami a lengyeleket illeti, önértékelésükben a legfontosabb tulajdonságok: szabadság (66 %), család, hagyományok (54 %), vallásosság (48 %), becsület (48 %).

Az oroszországiak szerint a lengyelek legfontosabb értékei: család, hagyományok (35 %), vállalkozói készség (26 %), vallásosság (24 %).

Az oroszok kapcsán a lengyelek a következő tulajdonságokat emelték ki: büszkeség (58 %), a hatalom tisztelete (46 %), becsület (27 %), szabadság (23 %), család, hagyományok (17 %).

Ettől jelentősen eltér az oroszok önértékelése, amely a következő szempontokat emelte ki: türelem (39 %), nyitottság, bátorság (37 %), család, hagyományok (36 %), humorérzék (34 %). A lengyelek által legfontosabbnak vélt büszkeséget és a hatalom tiszteletét csak a megkérdezettek 15 ill. 4 %-a említette.