A Távol-Kelet fejlesztéséért felelős orosz minisztérium elkészítette az orosz Távol-Kelet 2025-ig szóló fejlesztési programját. A dokumentumot már áttekintette Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes munkacsoportja, ám a döntéshozók visszaküldték azt további átdolgozásra. A végső változat február végén készül majd el.

A tervezet készítői szerint erőteljes központi beavatkozásra van szükség a Távol-Kelet fellendítéséhez.

Jelenleg a Távol-Kelet legnagyobb problémája a lakosság elvándorlása. 1989 és 2011 között 21 százalékkal csökkent az orosz Távol-Kelet népessége. Az alacsony népsűrűség biztonságpolitikai kockázatokat is magában rejt, továbbá nem teszi lehetővé a régióban rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázását. A régió lakossága csak akkor fog nőni, ha ezt állami beavatkozás segíti elő magasabb fizetésekkel, kedvezményekkel, az áttelepülési támogatás megnövelésével (jelenleg egy, a Távol-Keletre áttelepülni kívánó orosz állampolgár 120 ezer rubeles segélyt kap, családtagjai 40 ezer rubelt). A projekt ezen felül kilátásba helyezi kedvezményes lakáshitelek igénybevételét és ingyenes telek átadását a telepeseknek.

További problémát jelent, hogy Oroszországban az elmúlt években jelentősen nőttek az utazási költségek, emiatt a Távol-Keleten élők a „régió foglyai” lettek.

Miközben Kelet-Ázsia lendületesen fejlődik, az ottani növekedéshez képest az orosz Távol-Keletben rejlő potenciál nincs kihasználva.

Hogy a Távol-Kelet fejlődni tudjon, különleges szabályozásra is szükség van. Több szabadságot kell adni a cégeknek, és csökkenteni kell a bürokráciát.

(Vedomosztyi, kép: vlc.ru)