A közelmúltban bekövetkezett látványos amerikai-üzbég (újra)közeledés nyomán az amerikai diplomácia is sokkal megengedőbben viszonyul Üzbegisztánhoz, mint abban az időszakban, amikor Taskent inkább Oroszország barátságát tartotta fontosabbnak: akkor a Fehér Ház gyakrabban és élesebben bírálta az üzbég vezetést az emberi jogok megsértése miatt, most viszont kedvező jeleket vél felfedezni ebben a tekintetben is. Az Üzbegisztánnal kapcsolatos álláspontról nyilatkozott a ferghana.ru internetes oldalnak George Krol, az USA üzbegisztáni nagykövete.

Krol elmondta, Amerika számára rendkívül fontos a stabil és virágzó Üzbegisztán megléte a közép-ázsiai régióban. Az elmúlt időszakban rendkívül lendületesen fejlődtek az amerikai-üzbég kapcsolatok, arról viszont nincs szó, hogy az USA katonai bázist szeretne nyitni Üzbegisztán területén.

Az amerikai tőke előtt nagy lehetőségek vannak Üzbegisztánban. Ami az emberi jogokat illeti, ez a „dialógus fontos része”. Amerika együttműködik a civil szféra képviselőivel és dokumentálja az emberi jogok helyzetét. Krol elmondta, a civil szféra és a hatalom párbeszédbe kezdett, és ennek folytatását örömmel látná Washington. A 2005-ös andizsáni vérengzés kapcsán Krol elmondta, Washington párbeszédre szólítja fel a feleket, hogy „begyógyuljanak a sebek, és hasonló események soha többé ne ismétlődjenek.”

Ami Iszlam Karimov az üzbég alkotmánynak ellentmondó elnöki ciklusát illeti (az üzbég alkotmány 90. paragrafusa szerint egy személy egymás után csak kétszer töltheti be az államfői tisztséget, a Szovjetunió Kommunista Pártjából induló Iszlam Karimov viszont 1990 áprilisa óta Üzbegisztán elnöke, akit eddig összesen négyszer választottak meg), Krol azt mondta, minden ország népének magának kell eldöntenie azt, milyen vezetést választ.