Ma a kormányközeli Magyar Nemzetben jelent meg egy, a „lap birtokába került” dokumentum, amely szerint Azerbajdzsán igazságügyi minisztériuma augusztus 15-én garantálta: Ramil Szafarov kiadása esetén nem kap kegyelmet. Ehhez képest hazaérkezése után azonnal elnöki kegyelemben és katonai előléptetésben részesült az életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt, örmény katonatársát még 2004-ben, Budapesten lemészárló gyilkos.

A Magyar Nemzet publikációja lényegében dokumentálta azt a tegnap nyilvánosságra került értesülést, miszerint Baku a bolondját járatta a magyar kormánnyal (ugyanakkor Szargszjan örmény elnök szerint a magyar vezetők is ígéretet tettek arra, hogy nem adják ki Szafarovot Azerbajdzsánnak).

Ezt követően a Bakuban mostanság gyakran megforduló Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár az MTI-nek nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte Azerbajdzsán eljárását, bár szerinte a kiadatás a nemzetközi jogi normáknak megfelelően történt.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára ma bekérette Vilajat Gulijevet, Azerbajdzsán magyarországi nagykövetét. A találkozón tájékoztatta a nagykövetet: Magyarország elfogadhatatlannak tartja Szafarov kegyelemben való részesítését. Német Zsolt diplomáciai jegyzéket adott át Gulijev nagykövetnek, melynek szövegét a kormany.hu is közzétette:

Magyarország Külügyminisztériuma tiszteletét fejezi ki Azerbajdzsán Köztársaság Budapesti Nagykövetségének és van szerencséje az alábbiakról tájékoztatni.

Magyarország Kormánya megdöbbenéssel értesült az azeri fél azon döntéséről, amely amnesztiában részesítette a 2006-ban gyilkosságért jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Szafarovot.

Magyarország elfogadhatatlannak tartja és elítéli Azerbajdzsán lépését, amely ellentétes a vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal és szöges ellentétben áll az azeri fél ez ügyben tett ígéretével, amelyet a 2012. augusztus 15-i keltezésű (XX-NBSKFO/3743/4/2012 sz.), Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának továbbított levelében Azerbajdzsán Köztársaság igazságügyi miniszter-helyettese is megerősített. A levélben a vonatkozó nemzetközi jogszabályra hivatkozva Azerbajdzsán kötelezettséget vállal arra, hogy nevezett személy átadását követően letölti jogerős büntetését, és feltételes szabadlábra helyezése is legkorábban az ítélet meghozatala után 25 év múlva történhet meg.

A magyar fél úgy véli, hogy Azerbajdzsán ezen döntése nem felel meg az országaink között utóbbi években kialakult, bizalmon alapuló együttműködés szellemének.

Magyarország Külügyminisztériuma megragadja az alkalmat, hogy ismételt nagyrabecsüléséről biztosítsa Azerbajdzsán Köztársaság Budapesti Nagykövetségét.

(kormany.hu, mno.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük