A gazeta.ru összeállítást készített Vlagyimir Putyin harmadik elnöki ciklusának első 100 napjának eredményeiről.

Ebből is jól látszik, hogy Putyin harmadik elnöki ciklusa represszív jellegű törvények elfogadásával indult. Jelentősen szigorodott a gyülekezési törvény, a civil szervezetek, a média, az internet kontrollja, mintegy 15 új – a gazeta.ru szóhasználata szerint – „politikai fogoly” jelent meg Oroszországban, ismét büntethetők lesznek a politikusokat „rágalmazók”, az ellenzék vezetőit házkutatásokkal félemlítették meg, és most már az egész világ foglalkozik a Pussy Riot ügyével.

Az elmúlt 100 nap krónikája (a fontosabb események):

Május 6.: ellenzéki tüntetés a Bolotnaja téren, Moszkva központjában. Az előzetesen egyeztetett tüntetést a hatóságok szétverték, 16 résztvevő ellen eljárást indítottak hatóság elleni erőszak és zavargásokra való felhívás vádjával.

Május 7.: Vlagyimir Putyin beiktatása. A ceremónia 8 percig tartott. Moszkva központjában, a Csisztije Prudi mellett Abaj Kunanbajev kazah költő szobránál sátort ver az orosz ellenzék, amely „OkkupajAbaj” néven hirdette meg akcióját.

Május 10.: Alekszandr Szidjakin, az Egységes Oroszország képviselője a hatalom által nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel szigorú büntetését javasolja, azt 1 millió rubeles bírsággal sújtva.

Május 13.: Borisz Akunyin író javaslatára ellenzéki sétamenetet tartanak Moszkvában.

Május 15.: az Egységes Oroszország egyik vezető politikusa azt indítványozza, fosszák meg képviselői mandátumuktól az Igazságos Oroszország ellenzéki demonstrációkban aktívan részt vevő képviselőit, Gennagyij és Dmitrij Gudkovot, valamint Ilja Ponomarjovot.

Május 16.: a rendőrség a környező lakók panaszára hivatkozva szétkergeti az ellenzéki tábort a Csisztije Prudinál. Az ellenzékiek újabb sátorverési kísérleteit meghiúsítják.

Május 21.: megalakul az új orosz kormány.  

Június 8.: elfogadják a megszigorított gyülekezési törvényt

Június 11.: a rendőrség a Milliók menete ellenzéki megmozdulás előtt házkutatást tart az ellenzék vezetőinél (Alekszej Navalnij, Kszenyija Szobcsak és mások)

Június 28.: elfogadják a civil szervezetekről szóló törvényt, eszerint a külföldi finanszírozású civil szervezetek hivatalosan is „külföldi ügynököknek” minősülnek.

Július 6.: az Egységes Oroszország képviselői előterjesztik a „rágalmazásról” szóló törvénytervezetet. Eszerint 5 évi szabadságvesztéssel büntethető az, aki „rágalmakat” terjeszt.

Július 21.: Vlagyimir Putyin aláírja a külföldi érdekeltségű civil szervezetekről szóló törvényt.

Július 30.: Vlagyimir Putyin aláírja a rágalmazási törvényt. Az enyhített változat szerint 5 millió rubelre büntethető a rágalmazó. Megkezdődik a Pussy Riot pere. Világszerte tiltakozások az ügy miatt.