A Vedomosztyi szerkesztőségi cikkében a Vlagyimir Putyin harmadik elnöki ciklusa idején felerősödött állami repressziók gyakorlatát bírálja. A lap szerint a rohamos gyorsasággal elfogadásra kerülő új és új represszív, a hatalom társadalom fölötti kontrollját erősítő intézkedések azzal vannak összefüggésben, hogy az oroszországi társadalom még nem volt képes feldolgozni a sztálinizmus örökségét.

A sztálinizmus örökségének megvitatása az elmúlt hónapokban lényegében megszűnt az oroszországi közbeszédben. Medvegyev elnök annak idején bizottságot alapított, nyilvánosan is megszólalt a kérdésben, előrelépések történtek a lengyelekkel való megbékélésben (Katyn ügye), az elnök környezetében működő Emberi Jogok Tanácsa programot dolgozott ki a totalitarizmus áldozatainak emlékét megörökítendő.

Ma ennek nyoma sincs, „aktuálisabb” kérdések foglalkoztatják a közvéleményt.

A tavaly decemberi választási manipulációk után tömeges tiltakozások kezdődtek Oroszországban, s úgy tűnt, hogy a hatalom valóban engedményeket tesz: liberalizálták a pártokról szóló törvényt, visszatértek a kormányzóválasztások – ezt követően azonban látványos visszakozás következett, amivel szemben láthatóan nincs semmilyen ellensúly.

Jelenleg az orosz törvényhozás lépéséről lépésre számolja fel a polgárok szabadságjogait. Az orosz társadalomnak nincs immunitása a hatalom ellen. Ennek oka abban rejlik, hogy a 20. század tragédiáját nem dolgozta fel. Ez esetben az alkotmány által is garantált szabadságjogok korlátozása széleskörű tiltakozást váltott volna ki. Most viszont minden esély megvan arra, hogy Oroszország visszahulljon a múltba.

A jogokat korlátozó gyülekezési törvénynek, a civil szervezeteket „külföldi ügynökökké” minősítő rendelkezésnek az a célja, hogy az ellenség képében mutassa be az ellenzékieket, miközben megnehezíti a hatalomtól független civil élet tevékenységét. A bizonyos internetes szájtok betiltását kezdeményező törvénytervezet az egész internet munkáját lassíthatja. Aligha lehet kétséges, hogy a civil szervezetekről és az internetes szájtokról szóló törvényeket a hatalom saját szája íze szerint fogja alkalmazni.

Ezeken felül még egy, az Egységes Oroszország képviselői által javasolt törvénytervezet visszahozná az orosz büntetőtörvénykönyvbe a „rágalmazás” kategóriáját (melyet a medvegyevi liberalizáció során szüntettek meg), a korábbinál jóval szigorúbb formában, szabadságvesztéssel sújtva a politikai osztály tagjait „rágalmazókat.”

Az orosz állam bűntetteket követett el a 20. században, ezekért azonban nem bűnhődött meg. Félő, hogy a 21. században – ha az orosz társadalom nem okul a múltból – ugyanezek a bűntettek ismétlődnek majd meg.

(Vedomosztyi: Nase prosloje szegodnya, Vedomosztyi, 2012. 07. 10.)