Dmitrij Medvegyev elnöki rendelete alapján befejezte tevékenységét az orosz elnök által három éve létrehozott, az Oroszország kárára történő történelemhamisításokat vizsgáló bizottság.

A bizottságot 2009-ben alapították meg, az orosz külügyminisztérium kezdeményezésére, tekintve, hogy a volt szovjet tagköztársaságok némelyikében állami, hivatalos szintre emelve zajlott (zajlik) az – oroszellenes irányultságú – történelemhamisítás gyakorlata.

A bizottság évi két alkalommal ült össze, de tevékenysége során lényegében semmi maradandót nem alkotott. Alekszandr Csubarjan történész, akadémikus szerint ugyanakkor a bizottság ellátta feladatát, azzal, hogy felhívta a közvélemény figyelmét a történelemhamisításokra, továbbá hozzájárult ahhoz is, hogy eddig titkosnak minősített iratokat tegyenek közzé. A szentpétervári Viktor Pleskov szerint – ő Csubarjannal ellentétben nem volt tagja a bizottságnak – viszont az egész kezdeményezés „halva született”, a bizottság semmit nem hagy maga után, nem oldott meg egyetlen problémát sem, nem járult hozzá a levéltári kutatás megkönnyítéséhez, nem hozott létre tudományos projekteket. Ehelyett csak a szovjet korszak rossz emlékeit élesztette újjá, az igényt a „hamisítók leleplezésére.”

S valóban, a bizottság tagjai az elmúlt három évben számos feljelentő levelet, sugalmazást kaptak éberen figyelő emberektől, különböző „jótanácsokkal”, miszerint kik végeznek, úgymond, történelemhamisító tevékenységet.

(Moszkovszkije Novosztyi)